Vin vremuri grele pentru şoferi: Nu plăteşti amenda, ţi se suspendă permisul

Nivelul de încasare a amenzilor este, în România, la mai puţin de jumătate faţă de media europeană şi, pentru a reuşi să strângă mai mulţi bani de la şoferi, autorităţile au în plan schimbarea legislaţiei, cu efecte directe pentru şoferi.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 10:40
Vin vremuri grele pentru şoferi: Nu plăteşti amenda, ţi se suspendă permisul

Statul va putea suspenda permisele auto ale şoferilor care nu plătesc amenzile, încasarea acestora se va putea face din nou de poliţiştii de la Rutieră, iar procesele verbale nu se vor mai putea prescrie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategie Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020, lansată în dezbatere publică.

Motivele pentru care autorităţile vor să ia aceste măsuri: în România, gradul de încasare a amenzilor la regimul circulaţiei este de sub 40%, în timp ce la nivelul statelor membre UE, acesta este de peste 90%. Iată, exact, ce măsuri au în vedere guvernanţii, exact aşa cum apar în proiectul de Hotărâre de Guvern:

  • posibilitatea aplicării sancţiunilor contravenţionale conducătorilor auto prin plata pe loc, pe bază de chitanţă eliberată de agentul constatator, iar la cerere, în vederea contestării sancţiunii, putând fi întocmite procese verbale de contravenţie.
  • introducerea tichetului de contravenţie care însoţeşte permisul de conducere şi care este destinat evidenţierii sancţiunilor contravenţionale la regimul rutier achitate. Lipsa acestuia dovedeşte neachitarea contravalorii amenzii şi atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii.
  • crearea serviciului public on-line ce va permite utilizatorilor plata amenzilor contravenţionale, neplata amenzii ducând la adăugarea de penalizării.
  • eliminarea prescrierii proceselor verbale

Prevederile apar deocamdată într-un proiect de act normativ care aprobă strategia. După ce acesta va avea putere de lege, va trebui modificată şi legislaţia rutieră specifică.