Vin vremuri și mai grele. Alimentul consumat de aproape toți românii care se va scumpi enorm până la Crăciun

Față de anul trecut, prețul alimentelor a ajuns să fie cu aproximativ 40% mai mare, iar scumpirile nu se vor opri, avertizează specialiștii. Printre principalele alimente vizate de scumpiri se vor număra peștele. 

06 nov. 2022, 18:57
Vin vremuri și mai grele. Alimentul consumat de aproape toți românii care se va scumpi enorm până la Crăciun

În țara noastră 90% din pește provine din import. Prețul acestuia deja s-a majorat cu 20%, iar tendința va continua, în pragul Crăciunului, informează Antena 3.

Anual, țara noastră produce 20 de mii de tone de pește, mult mai puțin față de cererea consumatorilor. Astfel, marea majoritate a peștelui de pe piață provine din import, din țări precum Polonia, Spania și Canada.

Motivul scumpirilor în lanț reprezintă tarifele colosale de la energie, care au crescut aproape peste noapte. Astfel, costurile de producție au explodat, în toate domeniile de activitate.

Afaceriștii se tem de noile scumpiri, dar mai ales clienții.

„În ultimul an, peștele s-a scumpit cu circa 20-30%. Asta o dată, pentru că noi încă nu putem susţine, cu ce producem noi intern, încă nu putem susţine. Tocmai de asta avem nevoie, o dată şi din partea consumatorului şi din partea retail-urilor, dar şi din partea statului să ne ajute pe partea legislativă, mai mult, încât să creștem producția. Noi avem în plan să ne triplăm producția, poate chiar s-o facem de 10 ori, dar partea legislativ e destul de grea”, a declarat un manager de magazin de pește din Tulcea, pentru sursa citată.

 

Românii, răpuși de prețurile imense

 

Se anunță vremuri din ce în ce mai grele pentru români, avertizează economiștii.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.