Vine canicula! Temperaturi de foc și aer irespirabil în România în următoarele trei zile. ANM a emis și cod galben de furtuni

Vreme la extreme! ANM anunță ploi torențiale cu grindină și vijelii în mai multe zone din țară, dar și canicula cu temperaturi resimțite ce trec de 40 de grade.

04 iul. 2023, 10:11
Vine canicula! Temperaturi de foc și aer irespirabil în România în următoarele trei zile. ANM a emis și cod galben de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 4 iulie, ora 12 – 4 iulie, ora 23 de instabilitate atmosferică.

În zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește și: Risc crescut de caniculă şi disconfort termic, anunţă ANM. România se topeşte şi la umbră

În următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse.

 

Vine canicula! Temperaturi de foc și aer irespirabil în România în următoarele trei zile

De asemenea, a fost emisă  o INFORMARE METEOROLOGICĂ de disconfort termic ridicat, caniculă pentru zilele de 4, 5, 6 iulie.

În intervalul menționat disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, potrivit ANM.

Citește și: Bucuraţi-vă de caniculă! „Super El Nino” poate aduce o iarnă cumplită în acest an. Europa îşi face stocuri pentru a evita o criză energetică

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 33…35 de grade, iar cele minime de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul dupăamiezilor, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.