De vineri, România nu mai are cupru

Cel mai mare zăcământ din judeţul Alba va aparţine oficial Canadei. Decizia ca România să renunţe la exploatarea cuprului a fost luată de guvern. Zăcământul a fost vândut pentru 200 de milioane de euro, iar contractul care oficializează tranzacţia va fi semnat vineri.

RomaniaTV.net
06 apr. 2012, 07:30
De vineri, România nu mai are cupru

Din punctul de vedere al guvernului, aceasta este o afacere bună, a spus-o şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu într-o intervenţie la radio pe parcursul zilei de joi.

Ar fi o afacere bună pentru că, spun guvernanţii, este vorba de o companie care merge în pierdere, o companie în faliment, iar în acest fel statul nu va mai pierde bani. Pe de altă parte, aceasta nu poate fi nici pe departe numită o afacere bună şi asta pentru că statul a încasat o sumă mult mai mică decât cea pe care ar fi putut să o încaseze.

Practic, statul a anunţat că licitaţia a pornit de la 50 de milioane de euro şi a prezentat ca o victorie suma de 200 de milioane de euro pe care se pare că o va încasa în final.

Chiar şi cei din Ministerul Economiei, minister de care acestă companie a aparţinut până în prezent, spun că acestă companie împreună cu zăcământul de cupru poate valora până la 12, 14 miliarde de euro.