Sosul de roşii. Nici nu bănuiai cât poate să fie de sănătos

Sosul de roşii sau bulionul este un aliment semifluid, obţinut prin fierberea roşiilor pasate. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi prezintă în cartea sa "Şi noi ce mai mâncăm?" cât de sănătos este sosul de roşii.

RomaniaTV.net
13 apr. 2012, 05:25
Sosul de roşii. Nici nu bănuiai cât poate să fie de sănătos

Un component al roşiei foarte sănătos este coaja. Aceasta conţine cea mai mare cantitate de licopen, un carotenoid care are acţiune antioxidantă şi anticancerigenă. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că, prin fierbere, licopenul din roşii nu se inactivează, ci dimpotrivă devine mai biodisponibil, mai activ biologic.

Roşia în stare naturală este remineralizantă şi revitalizant, fiind foarte bogată în potasiu, fosfor, calciu, oligoelemente, zinc, vitamina C, vitamine din complexul vitaminei B: B1, B2, B3, B6, retinol, acid folic şi vitamina E. În plus, aceasta are acţiune laxativă şi diuretică.

Un lucru extrem de important este că roşiile gătite au efect de prevenire a cancerului de prostată, mai ridicat decât în cazul roşiilor crude. Combinaţia de sos de roşii cu ulei de măsline stimulează asimilarea licopenului, mărind activitatea chemopreventivă a acestuia.

Dacă reducem aportul caloric şi sporim consumul de preparate pe bază de roşii, legume contribuim la prevenirea bolilor de inimă.

Mai mult, roşia şi sosul de roşii conţin substanţe cu efect de fluidizare a sângelui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, prin urmare a infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral.

Potrivit unor studii, combinaţia sosului de roşii cu broccoli este şi mai eficientă în prevenirea cancerului de prostată.

Pentru o siluetă de invidiat consumaţi roşii şi derivate ale acesteia deoarece accelerează arderea grăsimilor.

O mâncare delicioasă care ajută şi la prevenirea infarcturilor este: pizza tradiţională cu roşii şi sos de roşii, italiană, cu blat din făină, griş integral de grâu dur. Blatul pizzei italiene este subţire şi nu conţine grăsimi trans, ci numai ulei de măsline şi brânză autentică. Ceea ce este important de reţinut, este că nu trebuie consumată excesiv.


loading...