Vinieta OXIGEN Bucureşti. Care sunt arterele unde se va plăti taxă de la 1 ianuarie 2020, care este zona ZACA. Cât sunt amenzile

Vinieta Oxigen, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, este obligatorie și va fi plătită inclusiv pentru mașinile care se află doar în tranzit prin București. A fost delimitată deja o primă zonă de restricții, așa numita Zonă de acțiune pentru calitatea aerului, ZACA.

RomaniaTV.net
19 nov. 2019, 08:21
Vinieta OXIGEN Bucureşti. Care sunt arterele unde se va plăti taxă de la 1 ianuarie 2020, care este zona ZACA. Cât sunt amenzile

Zona ZACA vizează următoarele artere:

P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei, scrie dcbusiness.ro.

Citeşte şi TAXA AUTO revine. Premierul Ludovic Orban vrea reintroducerea TAXEI DE POLUARE

Perimetrul ZACA va fi semnalizat inclusiv cu indicatoare de avertizare.

Cine va plăti de la 1 ianuarie

– pentru mașinile (masa totală maximă autorizată sub cinci tone) Euro 3, indiferent pe unde vor circula în București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

– pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 vinieta va trebui plătită pentru majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde vor avea accesul interzis.

Amenzi

Hotărârea prevede amenzi între 1.500 și 2.000 de lei (care vor putea fi plătite la jumătate din minimul de 1.500 în 15 zile).

Cum vor fi verificați șoferii

Se presupune că verificările vor fi efectuate inclusiv prin sisteme video, cum se întâmplă cu camerele pentru rovinietă. Important de menționat e că, odată plătită o primă vinietă, autovehiculul e înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor.

Unde se duc banii

Destinația banilor e stipulată în hotărâre: aceștia vor fi folosiți cu prioritate pentru lucrări, investiții și proiecte din domeniul protecției mediului și al mobilității urbane, care contribuie direct ori indirect la îmbunătățirea condițiilor de transport și calității aerului.