Cum a reușit o femeie din România, bătută cu bestialitate zi de zi de soț, să scape de agresor. Episoadele terifiante pe care a trecut mama din București | EXCLUSIV

În ciuda campaniilor de conștientizare, numărul de cazuri de violență domestică a continuat să crească în ultimii ani, în România, în special în perioada COVID. În general, femeile cad victime, suspuse unor abuzuri care lasă cicatrici atât fizice, cât și psihice. În majoritatea cazurilor, persoanele vulnerabile tac, nu se adresează autorităților, păstrează „secretul" în „familie", susțin psihologii. În cazul celor care iau atitudine, începe să se vadă luminița de la capătul tunelului. Psihologi, asistenți sociali și diverse organe judiciare se implică pentru a oferi acestor persoane o viață mai bună.

13 nov. 2022, 11:05
Cum a reușit o femeie din România, bătută cu bestialitate zi de zi de soț, să scape de agresor. Episoadele terifiante pe care a trecut mama din București | EXCLUSIV

Violenţa în familie este o realitate crudă în România. Psihologul Carmen Mitria a povestit, pentru RomâniaTV.net, un caz ce poate fi considerat inspirațional pentru femeile care duc o viață plină de abuzuri, care trăiesc fiecare zi cu spaimă. Este vorba despre o tânără care a crescut într-o familie unde violența domestică era la ordinea zilei. Mai apoi, a îndurat același tratament, dar din partea „partnerului de viață”. În cele din urmă, a reușit să se elibereze:

„Pentru Alina, cuvântul ‘acasă’ începe într-o garsonieră alături de cei doi băieți. Se descrie ca ‘O femeie muncitoare, cu grijă față de copii. Mă lupt pentru ei că să aibă tot ce e nevoie.’, bucuria ei și mulțumirea este ‘Am ce să le ofer cât de cât copiilor.’ 

În vârstă de 28 ani, Alina învață să-și construiască în sufletul ei o casă alături de copiii ei. Este o femeie care a trecut prin violență domestică și care încă se luptă să iasă din relația abuzivă. Nesiguranța, gândul că nu o să reușească singură o domină și acum.

‘Nu am avut o viață frumoasă, nici cu părinții, nici cu el.’ Povestește cum una dintre amintiri despre acasă este că stătea în brațe la mama, iar tatăl le lovea. ‘Și mama a fost batută’.

A plecat de acasă la vârsta de 14 ,’ca să nu mai fie batută’ și a început o relație cu un bărbat mai în vârstă, iar după primul an a primit prima palmă: ‘De ce am plecat, de aia am dat’. Frica a devenit un mod de viață, care a prins-o cu tentaculele ei și a luat controlul asupra viitorului său, a crescut în frică și a continuat acest drum, iar acum încă nu e pregătită să renunțe la ‘prietena ei… Frica’, pentru că e o parte din ceea ce cunoaște.

În timp ce povestește se uită la mâna ei și la semnul care i-a rămas: ‘Un semn care o să rămână toată viața și o să-mi aducă mereu aminte. Pentru că putea să fie mai rău, putea să mă omoare’. Descrie coșmarurile care le are și acum, iar cel mai tare o sperie că visul ei e atât de real încât ‘Nu pot să deschid ochii și plâng. Visez că m-a omorât'”, a dezvăluit psihologul.

 

Femeia abuzată a scăpat de bestia care o bătea cu ajutorul Poliției, magistraților, psihologilor și asistenților sociali

 

Alina a trecut prin aproape cel mai negru scenariu. După ce a mers la Poliție, a fost bătută și mai tare de individul agresiv. Totuși, ea a reușit să se mute cu cei mici într-un imobil și beneficiază de ordin de protecție.

„Alina a plecat la 14 ani de acasă că să aibă parte de liniște, iar acum numară 14 ani de abuzuri alături de un bărbat care o ,’bătea aproape zilnic’. A fost la Poliție împreună cu mama ei, dar ‘nu știam prea bine ce e cu ordinul de protecție’, a spus ea. Polițistul i-a explicat că e singura soluție, dar ea nu a reușit atunci să meargă mai departe. El a auzit că a mers la poliție și atunci bătăile au devenit și mai puternice. Când s-a văzut pe patul de spital și a auzit că băieții ei au fost preluați de Protecția Copilului, atunci a mers mai departe cu ordinul de protecție.

Alina încă are nevoie de sprijin pentru a-și vindeca trauma. Este un demers de lungă durată și dorește să continue ședințele de consiliere psihologică. Încă are nevoie de multe bunuri în garsonieră, dar e mulțumită că are liniște acum, iar mașina de spălat, cele două scaune și dulapul pe care le enumeră sunt lucruri care pentru ea nu sunt o prioritate. Se gândește că are nevoie de putere ca să poată munci și în acel moment își mângâie mâna care încă o necăjește la locul de muncă…

Alina a plecat ieri din centrul nostru în chirie. Și-a dorit foarte mult sa revină cu ‘casa’ aproape de școala copiilor. Și, chiar daca îi lipsesc unele lucruri din garsonieră, a preferat să se mute acolo, doar pentru a nu-i trezi pe copiii mult mai devreme dimineața. Vine în continuare la consiliere, atât ea cât și copiii. Ea a ajuns în centrul nostru cu mâna în ghips”, a dezvăluit specialistul.

Violenţa în familie: Bărbații care-și varsă nervii pe femei sunt persoane frustrate, toxice pentru copii, avertizează medicii

Gabor Mate, medic și cercetător în traumă, a dezvăluit care sunt cauzele abuzurilor grave din familiile din România. Bărbații frustrați au nevoie de ajutor specializat și/sau de pedepse corespunzătoare, lasă de înțeles specialistul.

„Bărbații au multe frustrări, pot fi din motive economice, politice, istorice, din cauza propriei copilării. Bărbații care sunt frustrați nu știu ce să facă cu frustrarea lor, o să-și proiecteze furia pe alți oameni apropiați și de obicei aceștia sunt femeile și copiii. Asta nu se întâmplă pentru că sunt răi, se întâmplă pentru că așa funcționează ființele umane.

Și asta înseamnă o nouă generație de copii care sunt traumatizați și care, la rândul lor, își vor afecta copiii. E transgenerațional. Cum să oprim asta? Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să recunoaștem impactul acestui efect ca, la un moment dat, societatea sau cât mai mulți oameni cu putință să ia o decizie că nu mai vor ca asta să se perpetueze și să se întrebe: ‘Cum ar trebui să ne purtăm cu noua generație ca să nu mai transmitem asta? Politicieni, profesori, medici, terapeuți, oameni din justiție, oricine are o influență asupra oamenilor, trebuie să se decidă ce fel de societate vrem și cum vrem să ne purtăm unii cu alții?’”, a declarat medicul.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi: „Femeia mileniului III trebuie să fie curajoasă, să-și apere copiii!”

Într-un interviu oferit pentru site-ul RomâniaTV.net, psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat că un rol esențial în prevenirea abuzurilor împotriva femeilor îl presupune respectul pe care-l impune Poliția în rândul cetățenilor, în cazul de față, al făptuitorilor. În țara noastră, justiția „este debilă”, potrivit profesorului.

„Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară! Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate”, a declarat psihologul.

Totodată, el a subliniat că e nevoie de un conglomerat de măsuri concrete, pentru ca violenţa în familie să fie prevenită.

„Poliția trebuie să intervină ultima. Înainte, educația din familie, școală, media și așa mai departe. Apoi, intervine sănătatea, care corectează disfuncționalitățile din zona psihologică și psihiatrică, apoi aspectul economic, prin care se oferă individului un serviciu, un venit, stimă de sine. Abia apoi ar trebui să intervină Poliția”, a mai transmis fostul polițist, șef al Laboratului de Criminalistică, din București.

Până când justiția va deveni un partener mult mai de încredere pentru cetățeni, psihologul criminalist Tudorel Butoi recomandă ca femeile abuzate să se desprindă cât mai rapid de agresori:

„Societatea trebuie să iasă în calea lor (n.r. – a femeilor abuzate). Există diverse entități în România pentru femeile care au nevoie de sprijin. Totuși, insuficiente.

Femeia mileniului III trebuie să fie curajoasă, să-și apere copiii! Nu trebuie incriminată (n.r. – deci nu trebuie să-i fie rușine să apeleze la ajutorul specialiștilor)”, a mai punctat profesorul Butoi, pentru RomâniaTV.net.

 

Acțiuni concrete pentru protejarea femeilor abuzate sau vulnerabile din România

 

Între timp, în România se desfășoară diverse campanii de ajutorare a femeilor aflate în situații de criză. Inclusiv diverse entități independente, precum Asociația Pastel, a început să deruleze o campanie prin care oferă ajutor informațional, psihologic, juridic și logistic persoanelor agresate, „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”. Potrivit voluntarilor, 33 de femei au fost ucise anul trecut, de „partenerii de viață”. De asemenea, anual, sute de mii de femei sunt bătute cu bestialitate.

Vezi AICI mai multe informații despre inițiativele asociației.