Violenţe în Mali. Cel puţin trei persoane au fost ucise

Trei persoane au fost ucise în cursul unui schimb de focuri între grupări armate semnatare ale acordului de pace, iar un ofițer al armatei maliene a fost împușcat sâmbătă de teroriști în nordul țării, au făcut cunoscut duminică surse din cadrul unei mișcări de autoapărare și armatei.

RomaniaTV.net
16 mai 2016, 06:10
Violenţe în Mali. Cel puţin trei persoane au fost ucise

„Coordonarea mișcărilor semnatare ale acordului de la 15 mai, provenită din procesul de la Alger (Compis-15), și Mișcarea patriotică de autoapărare GandaIzo informează” că, sâmbătă, poziția deținută de GandaIzo la Ndaki în Gourma, comuna rurală Gossi (nord), „a fost atacată de elemente din rândul GATIA (grupul de autoapărare tuareg Imghad și aliații)”, a precizat un responsabil al GandaIzo, Mohamed Attaib Sidibé.

Potrivit acestuia, „doi luptători din cadrul GATIA și un luptător” din mișcarea sa au fost uciși în cursul confruntărilor.

Citeşte şi Cum se antrenează soldaţii din Mali: Sunete din gură pe post de muniţie VIDEO

Combatanții tuaregi din GATIA se perindă în ultimele luni prin zona dintre Gourma și Douentza la frontiera cu Nigerul, din delta interioară a fluviului Niger până la frontiera cu Burkina Faso, cu obiectivul de a alunga din teritoriile lor comunitățile Songhai, Peul, Bella, Bambara și Sorko, a adăugat sursa amintită.

„Am sărbătorit duminică aniversarea semnării acordului de la Alger, tensiunea domnește în continuare, iar aceasta înseamnă că mai sunt multe de făcut”, a subliniat Mohamed Attaib Sidibé.

Întrebat de AFP, un lider al GATIA a confirmat că „trei persoane au fost ucise”, afirmând în același timp că „GATIA a fost amenințat în pozițiile sale și obligat să se apere”.

Pe de altă parte, un ofițer al armatei maliene a fost asasinat sâmbătă la Gao (nord) de un „terorist”, a informat un responsabil din cadrul forțelor militare.