VIOLENŢE ÎN UCRAINA: Manifestanţi pro-ruşi au atacat clădiri oficiale în Doneţk. UPDATE

Manifestanţi pro-ruşi au intrat duminică cu forţa în sediul administraţiei provinciei din oraşul Doneţk (estul rusofon al Ucrainei), transmite AFP.

RomaniaTV.net
06 apr. 2014, 19:03
VIOLENŢE ÎN UCRAINA: Manifestanţi pro-ruşi au atacat clădiri oficiale în Doneţk. UPDATE

UPDATE: Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că se află în spatele ocupării unor clădiri guvernamentale de către protestatari proruşi duminică în estul Ucrainei şi a promis că poliţia va restabili ordinea paşnic, informează Reuters.

El l-a acuzat, de asemenea, pe preşedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici de conspiraţie împreună cu Putin pentru a alimenta tensiunile în regiune. Anterior, protestatari proruşi cerând un referendum pentru a se alătura Rusiei au ocupat o clădire guvernamentală regională în oraşul Doneţk şi birourile serviciilor de securitate în localitatea Luhansk din apropiere. ‘Putin şi Ianukovici au comandat şi plătit pentru ultimul val de dezordine separatistă în partea de est a ţării. Oamenii care s-au adunat nu sunt mulţi, dar sunt foarte agresivi’, a afirmat Avakov într-o declaraţie pe pagina sa de Facebook.

Peste 2.000 de protestatari manifestau în apropierea clădirii păzite de poliţie şi circa 150 au încercat să intre în clădire. Aproximativ 50 dintre ei au reuşit să pătrundă, luând de pe clădirea de zece etaje steagul ucrainean, pe care l-au înlocuit cu drapelul rus. Manifestanţii purtau panouri pe care scria ‘Doneţk, oraş rus’, ‘Daţi-ne un referendum’ în privinţa independenţei şi a alipirii la Rusia sau ‘NATO afară’.

Tensiunile sunt puternice în estul rusofon al Ucrainei, la graniţa cu Rusia, de la alungarea de la putere a regimului ucrainean pro-rus, la sfârşitul lunii februarie, de către manifestanţi pro-europeni la capătul unor violenţe sângeroase în capitala Kiev. În cursul violenţelor şi-au pierdut viaţa mai multe persoane.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis să ‘apere prin toate mijloacele’ populaţia rusofonă din republicile fostei URSS.

Criza dintre Moscova şi Kiev s-a soldat cu alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, după un referendum nerecunoscut de Ucraina şi Occident, care evocă o ‘anexare’, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Oleksander Turcinov, şi-a anulat vizita în Lituania programată pentru luni din cauza protestelor din estul Ucrainei, unde protestatari pro-ruşi au ocupat o clădire a guvernului regional şi birouri ale forţelor de securitate, a anunţat biroul de presă al parlamentului.

Potrivit comunicatului, citat de Reuters, Turcinov, care este şi preşedintele Radei Supreme, a convocat o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate.