Violenţe în Ucraina: Tiruri de artilerie în zona gării din Doneţk. Lupte la periferia de nord-est

Operaţiune specială a 'intrat într-o fază activă' luni în estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, dar care nu a dorit să precizeze dacă trupele guvernamentale au intrat sau nu în Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi înarmaţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
21 iul. 2014, 08:44
Violenţe în Ucraina: Tiruri de artilerie în zona gării din Doneţk. Lupte la periferia de nord-est

Faza activă a operaţiunii speciale continuă. Noi nu suntem pe punctul de a anunţa mişcări de trupe’, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei, Vladislav Seleziov.

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut două tancuri controlate de rebeli îndreptându-se spre staţia de cale ferată din Doneţk, iar calea de acces în zona era blocată.

Potrivit AFP, tiruri intense de artilerie au fost declanşate luni înainte de prânz în zona gării feroviare din Doneţk, situată într-un cartier periferic al acestui important oraş din est, bastion al rebelilor proruşi.

Străzile cartierului au fost închise circulaţiei de către separatişti, în timp ce persoane civile erau evacuate la bordul unor microbuze ale transportului în comun, iar alte grupuri de oameni fugeau pe propriile picioare din zonă.

În acelaşi timp, primăria oraşului Doneţk a anunţat luni dimineaţă pe site-ul său web că lupte se duc pe străzile oraşului, mai exact în perimetrul şoseaua Kransnoarmeisk – str.Mareşalul Jukov – Stratonavtov – Artemovskaia, informează RIA Novosti.

Confruntări au fost semnalate în nord-estul oraşului Doneţk, nu departe de gara principală.

Primăria a cerut locuitorilor să nu iasă în stradă, anunţând totodată închiderea autogării Zapadnaia.

Potrivit administraţiei municipale, este foarte periculos să te apropii de zona gării, unde piaţa de alături a luat foc ca urmare a tirurilor de artilerie, care au avariat şi un bloc de locuit de nouă etaje.

Anterior, insurgenţii au anunţat prin agenţia lor de presă Novorossia că armata ucraineană a aplicat lovituri aeriene gării din Doneţk. În urma a şase tiruri, au fost distruse mai multe porţiuni ale şinei şi o locomotivă, informează ITAR-TASS.

După cum au declarat localnici pentru ITAR-TASS, tiruri cu rachete Grad continuă de la ora 04:00 în partea de nord a oraşului, unde se află şi aeroportul din Doneţk.

Potrivit agenţiei ruse de presă, sunt în desfăşurare confruntări între rebeli şi unităţi ale armatei ucrainene în apropiere de o unitate de rachete situată lângă Doneţk.

După cum informează site-ul oficial al primăriei Doneţkului, noaptea de 20 spre 21 iulie s-a scurs relativ calm la Doneţk. În zorii zilei, locuitorii oraşului au fost treziţi de tiruri şi explozii care se auzeau din zona aeroportului.

Estul Ucrainei este măcinat de mai mult de trei luni de un conflict armat între separatişti proruşi şi autorităţile de la Kiev, care acuză Moscova de susţinerea rebelilor.