VIOLENŢE PIAŢA VICTORIEI. Peste 350 de persoane au depus plângeri

Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 351, a anunţat, luni, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Instituţia precizează că audierile în acest caz vor fi făcute atat la sediul PICCJ, cât şi la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

20 aug. 2018, 14:46
VIOLENŢE PIAŢA VICTORIEI. Peste 350 de persoane au depus plângeri

„În urma activităţilor desfăşurate în cursul zilei de astăzi, 20 august 2018, în dosarul privind anchetarea evenimentelor ce au avut loc cu ocazia mitingului organizat în Bucureşti, zona Piaţa Victoriei, în data de 10.08.2018, evenimente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 351”, a transmis Parchetul General, potrivit news.ro.

De asemenea, instituţia menţionează că, din motive organizatorice, pentru o bună desfăşurare a cercetărilor, audierile vor avea loc în continuare atât la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din bulevardul Libertăţii nr. 12, sector 5, cât şi la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, situat în strada George Georgescu, nr. 3, sector 4, „în cauză fiind dispuse măsuri în vederea identificării persoanelor care au săvârşit acte de violenţă”.

Vezi şi: Protestatar: Un jandarm lovea mulţimea cu o bucată de gard. Mi-a spus că este stare de război şi nu am ce căuta acolo

Noul şef al Jandarmeriei Române, Cătălin Şindile, s-a prezentat luni la Parchetul General, care anchetează modul de intervenţie a jandarmilor la protestul din 10 august. Conform reprezentanţilor Parchetului, Şindile a fost chemat la Parchet pentru a stabili modul în care Jandarmeria va colabora cu procurorii pentru identificarea persoanelor care se fac responsabile de violenţele din Piaţa Victoriei.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.

Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor. 

Citeşte şi: Şeful Jandarmeriei, la Parchet în ancheta privind violenţele de pe 10 august. Procurorii îi caută pe jandarmii cu numerele mascate