Violeta Alexandru a anunţat noi măsuri pentru angajaţii aflaţi în concediu de îngrijire a copilului

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că măsurile de sprijin acordate angajaţilor din companiile ale căror activităţi sunt în continuare restricţionate vor fi prelungite pe durata menţinerii restricţiilor.

12 iun. 2020, 09:28
Violeta Alexandru a anunţat noi măsuri pentru angajaţii aflaţi în concediu de îngrijire a copilului

„Angajaţii companiilor ale căror activităţi sunt în continuare restricţionate, şi anume activităţile în restaurante, spectacolele şi activităţile cu public numeros, spectacolele în teatre, spaţiile de joacă închise, pentru toate aceste domenii acolo unde persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului sau persoane care sunt aproape de perioada de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu dizabilităţi pe care îl aveau în creştere şi erau pe punctul de a se întoarce la serviciu, prelungim măsurile de sprijin. Acordăm în continuare, pe durata menţinerii măsurilor de restricţie, indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie, stimulentul pentru persoanele aflate în concediu de acomodare, adică în vederea adoptării unui copil”, a spus Alexandru, într-o declaraţie de presă.

Ministrul de resort a adăugat că o altă măsură aprobată în şedinţa de Guvern de joi, 11 iunie, oferă posibilitatea altor membri ai familiei să poată primi ajutor financiar în cazul decesului unei rude aflată în concediu de creştere a copilului.

„Am luat o măsură corectă cu privire la posibilitatea ca şi moştenitorii, respectiv alţi membri ai familiei unei persoane căreia, aflată în concediu de creştere a copilului, i se întâmplă o nenorocire în sensul în care decedează, ea nefiind în această perioadă necontributoare. Aparţinătorii sau cei care sunt membri ai familiei, moştenitori să poată primi ajutorul de deces”, a subliniat Violeta Alexandru.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, vineri, că acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi prelungită până la data de 31 decembrie, în situaţiile în care aceasta expiră pe perioada stării de alertă.

„Indemnizaţia pentru creşterea copilului, pentru cei cărora le expiră perioada de acordare a acestei indemnizaţii pe perioada stării de alertă, se prelungeşte până la 31 decembrie 2020, la fel şi stimulentul de inserţie pentru cei care se întorc la muncă sau doresc să se angajeze după încheierea acestei perioade. Potrivit acestor prevederi, impactul acestor măsuri este de aproximativ 13 milioane de lei pentru două luni, în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane, în situaţia în care această indemnizaţie, aşa cum cunoaşteţi, este de 2.200 de lei. În schimb, pentru stimulentul de inserţie se estimează un număr de beneficiari de aproximativ 5.000 de persoane şi acest beneficiu se acordă în cuantum de 650 de lei estimat pentru o perioadă de două luni. Important de reţinut este că aceste măsuri se aplică doar pentru persoanele care activează în domenii unde continuă restricţiile pe perioada stării de alertă”, a afirmat Dancă, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că, în şedinţa de Guvern de joi, a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă prin care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale reglementează prelungirea unor facilităţi acordate pe durata stării de urgenţă şi stării de alertă şi, totodată, permanentizează o serie de măsuri de simplificare a modului de depunere a documentaţiilor pentru diverse drepturi şi beneficii sociale.

Citeşte şi Ce pensie vei primi dacă nu cotizezi la stat. Suma minimă care ţi se cuvine, potrivit legii