Violeta Alexandru: „Nu am ştiut niciodată câţi angajaţi sunt în sistemul public. Nu există o centralizare la nivelul ţării”

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, încă nu știe câți angajați din sectorul public vor fi afectaţi de somajul tehnic, pentru că nu există o bază de date care să centralizeze toți angajații de la stat, iar aceasta este o problemă mai veche a sistemului.

RomaniaTV.net
12 apr. 2020, 05:05
Violeta Alexandru: „Nu am ştiut niciodată câţi angajaţi sunt în sistemul public. Nu există o centralizare la nivelul ţării”

Ministrul Muncii a spus la Digi24 că are încredere în evaluarea și datele pe care i le vor transmite în acest sens conducătorii fiecărei structuri a statului, inclusiv de la nivelul autorităților locale.

„Fiecare ministru, fiecare autoritate publică locală, fiecare consiliu județean, prefectură, regie cu capital de stat integral sau majoritar, tot ce înseamnă instituție care trăiește din bani publici trebuie să-și facă o evaluare”, a declarat ministrul Violeta Alexandru, sâmbătă seara, la Digi24, întrebată fiind câți angajați de la stat ar fi afectați de șomajul tehnic și dacă are deja o evaluare în acest sens.”, a declarat Alexandru.

Întrebată, concret, dacă se ştie la ora actuală câţi oameni sunt angajaţi în sistemul public, ministrul a recunoscut nu există o evidenţă clară.

„Nu că nu știm astăzi, n-am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul țării cu privire la toți angajații din toate primăriile, toți angajații din toate consiliile județene, toate prefecturile, toate companiile.

E necesar să obținem toate aceste date, dar nu numai pentru acest moment, ar fi fost necesar și în momentul în care s-a schimbat legea salarizării din sistemul public, de pildă, mă întreb cum anume s-au luat deciziile în lipsa unei asemenea evaluări, dar în același timp am încredere.

Eu insist pe ideea că fiecare conducător de instituție este cel mai în măsură să ia decizii pentru echipele pe care le coordonează. În fond și la urma urmei, nicio reglementare, nici aceasta, nu ar trebui să spună cu cifre exacte câți din societatea X din subordinea unei primării și câți din Ministerul Y.”, a adăugat Violeta Alexandru.

Citeşte şi: Raed Arafat explică dacă putem merge la părinţi sau bunici de Paşti cu declaraţia pe proprie răspundere