Violeta Alexandru: Statul va plăti 50 la sută din salariul românilor care se întorc din străinătate şi se angajează în ţară

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, miercuri, că statul va plăti jumătate din salariile românilor care au fost concediaţi în străinătate şi care s-au angajat în ţară.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 07:20
Violeta Alexandru: Statul va plăti 50 la sută din salariul românilor care se întorc din străinătate şi se angajează în ţară

Violeta Alexandru a explicat că una dintre măsurile active aplicate de Guvern, prin ordonanţa publicată sâmbătă, vizează aprobarea unei sume de 50 la sută din salariul, până la 2.500 de lei pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani.

„Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară”, a spus ministrul Muncii, conform Adevărul.

Violeta Alexandru a meţionat că, pentru aceste persoane, statul va deconta 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Cum se aplică măsurile de sprijinire

Ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic, faţă de 45% cât era propunerea iniţială prezentată de premierul Ludovic Orban înaintea şedinţei de Guvern de joi.

Statul va plăti pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maxim 2.253 lei), timp de trei luni. Mai apoi, angajatorul urmează să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.

În schimb, angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri.

Această prevedere se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii. O altă modificare extrem de importantă se referă la perioada ulterioară reîncadrării persoanelor care au fost în şomaj tehnic, perioadă în care acestea nu pot fi concediate.

Violeta Alexandru anunţă măsurile luate pentru românii ce au intrat în şomaj tehnic. Cât a plătit România pentru milioanele de angajaţi