Viorel Hrebenciuc: PSD nu este interesat într-o suspendare a preşedintelui

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, la România TV, că social-democraţii nu îşi doresc să-l suspende pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României datorită contextului internaţional generat de tulburările din Ucraina.

18 mai 2014, 18:48
Viorel Hrebenciuc: PSD nu este interesat într-o suspendare a preşedintelui

„Nici personal, nici partidul nu suntem interesaţi într-o suspendare a preşedintelui în actualul context internaţional”, a declarat Viorel Hrebenciuc, comentând posibilitatea unui asemenea demers în eventualitatea unei decizii a CCR nefavorabile preşedintelui în legătură cu implicarea sa în campania electorală a PMP.

Pe de altă parte, Hrebenciuc susţine că sesizarea depusă de către Guvern la Curtea Constituţională este justificată. „Acţiunea PSD nu este una pur politică sau de campanie electorală. Domnul preşedinte încalcă cu obstinaţie Constituţia”, a apreciat deputatul.

Acesta s-a arătat însă reticent în ce priveşte şansele de succes ale sesizării. „Sunt convins că cei de la Curtea Constituţională vor spună că nu încalcă Constituţia. Vor găsi tot felul de tertipuri”, a conchis Viorel Hrebenciuc.

Guvernul a depus pe 6 mai la Curtea Constituţională sesizarea în care Traian Băsescu este acuzat de partizanat politic faţă de PMP prin implicarea sa în campania electorală a acestui partid. Curtea Constituţională a României judecă în 21 mai sesizarea Guvernului.

În sesizare se cere Curţii să se pronunţe în mod clar dacă preşedintelui României îi este permis să se implice în campanie electorală. Traian Băsescu este acuzat că a încălcat articolul 80 din Constituţiei care stipulează: „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

De asemenea, Guvernul susţine că Băsescu a încălcat spiritul articolul 84 ce-i interzice afiliarea politică. „Chiar dacă, formal, nu este membru al unui partid, prin modul său de acţiune, preşedintele Românieise comportă ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formaţiuni politice implicate în lupta electorală”, se arată în sesizare.

Ca argumente sunt invocate fotografiile postate de Elena Udrea pe Facebook, în care Băsescu apare purtând un tricou pe care scrie „Vote for PMP”, precum şi declaraţiile ulterioare ale preşedintelui legate de acest episod. Totodată, sunt enumerate legile care interzic diverselor categorii de slujbaşi ai statului implicarea deschisă în campania electorală.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, în reptate rânduri, cu ocazia unor evenimente publice şi-a manifestat susţinerea pentru un anume partid politic, atitudinea şefului statului concretizându-se atât prin nominalizarea directă a partidului politic pe care îl va vota, cât şi prin popularizarea activă a însemnelor electorale ale acestei formaţiuni politice, respectiv Partidul Mişcarea Populară”, se mai spune în sesizare.