Viorica Dăncilă: Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am în vedere un pachet de sprijin care să includă şi alte categorii

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că are în vedere adoptarea unei soluţii de sprijin pentru persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului care să fie cuprinse într-un pachet de sprijin, unde să fie incluse şi alte categorii, respectiv copiii cu sindrom Down, boli rare şi nevăzători.

RomaniaTV.net
23 feb. 2018, 14:19
Viorica Dăncilă: Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am în vedere un pachet de sprijin care să includă şi alte categorii

„Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă voi avea întâlniri şi cu alte asociaţii, mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători, astfel încât după ce am ascultat toate problemele referitoare la fiecare aspect să pot veni cu soluţii. Nu am venit încă cu soluţii. Vreau să văd ce se întâmplă, unde au nevoie de sprijin ca să pot să vin cu o soluţie într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte”, a declarat Viorica Dăncilă la plecarea de la Palatul Elisabeta.

Într-un comunicat al Guvernului pe tema întrevederii de la Palatul Victoria se precizează că în cadrul discuţiilor premierul a subliniat că va continua această serie de consultări, iar la final va fi propus „un pachet de măsuri care să răspundă acestor probleme, să ajute la integrarea în societate semenilor noştri”.

„Vrem să lucrăm împreună pentru a face mai bună viaţa copiilor şi a adulţilor cu dizabilităţi”, a subliniat premierul Dăncilă, citată în comunicat.

Sursa citată precizează că în discuţiile de vineri de la Guvern au fost punctate de către reprezentanţii asociaţiilor problemele legate de finanţarea terapiilor de care au nevoie copiii şi adulţii afectaţi de tulburări din spectrul autismului, precum şi a centrelor şi asociaţiilor care le apără drepturile, asigurarea de servicii integrate de sănătate, educaţie şi asistenţă socială şi despre necesitatea înfiinţării unei baze de date naţionale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului şi serviciile de care au nevoie.

Totodată, la finalul discuţiilor de la Guvern, Ana Dragu, vicepreşedinte al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru persoanele din spectrul autist, a punctat principalele aspecte ale discuţiilor purtate cu partea guvernamentală.

„Întâlnirea de astăzi (vineri- n.r.) a fost ca urmare a unei petiţii pe care noi copiii părinţilor cu autism am lansat-o în urmă cu două săptămâni şi care are în jur de 14 mii de semnături. Am cerut nişte măsuri punctuale pentru sprijinirea ONG-urilor care funcţionează ca centre de terapie pentru copiii şi adulţii cu autism, dar şi măsuri generale care să crească accesul la servicii, la decontarea serviciilor psihologice pentru toţi copiii care au nevoie de psihoterapie şi consiliere. Astăzi am fost întâmpinaţi, în primul rând, cu scuze şi cu promisiunea fermă că fiecare punct din documentul nostru de poziţie va fi analizat şi se vor căuta soluţii”, a declarat Ana Dragu.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.