Viorica Dăncilă anunţă stadiul autostrăzilor: În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenţi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Craiova, că oamenii au dreptate să fie nemulţumiţi pentru ritmul în care s-a lucrat la dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, dar a afirmat că cinci sute de kilometri de autostradă au fost realizaţi în guvernările PSD. În plus, Dăncilă a spus că Guvernul pe care-l conduce a ”luat în piept această provocare” şi va demonstra că se pot face autostrăzi în România, dar doar ”punând umărul la acţiune, nu făcând circ şi declaraţii politice”. În plus, prim-ministrul a prezentat stadiul unora dintre cele mai aşteptate proiecte de infrastructură.

RomaniaTV.net
18 mart. 2019, 08:14
Viorica Dăncilă anunţă stadiul autostrăzilor: În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenţi

Viorica Dăncilă a declarat luni, la Forumul Industriei Auto 2019 de la Craiova, că săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova, iar drumul expres Craiova – Pitești este în fază avansată.

„Va avea o lungime de peste 121 km, are o valoare totală estimată de aproape 5 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar pentru o realizare cât mai eficientă, obiectivul a fost împărțit în 4 tronsoane. Contractele pentru proiectarea și execuția celor 4 tronsoane au fost scose la licitație în anul 2017, iar contractele pentru tronsoanele 1 și 2, au fost semnate deja în decembrie 2018. Practic, anul acesta tronsoanele 1 și 2, în lungime de 57,55 km și cu o valoare însumată de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare. Trebuie să precizez că licitațiile pentru tronsoanele 3 și 4 au fost anulate în instanță. În acest moment, documentația necesară acestor tronsoane se află în procedura de reactualizare pentru a putea fi lansată din nou la licitație anul acesta”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că este în desfășurare Programul de modernizare a liniei de cale ferată pe secțiunea Arad – Caransebeș – Craiova – Calafat și Craiova – București – Constanța Port, care va ajuta la creșterea capacității de transport, reducerea timpilor de parcurs și eliminarea restricțiilor de viteză.

„Nu în ultimul rând, Guvernul a aprobat de curând Proiectul pentru București-Craiova- Drobeta-Lugoj cu bifurcație și spre Calafat dinspre Craiova care va fi realizat în Parteneriat Public Privat. În aprilie o să fie gata studiul de fundamentare pentru a putea fi scos la licitație. Proiectul Pitesti-Sibiu, la fel de așteptat se află în stadiu destul de avansat. Proiectare și execuție Secțiunea 1 Sibiu – Boița – procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat. A fost anunțat câștigătorul. Astăzi (luni – n.r.) expiră perioada de contestații și dacă totul este în regulă, până la sfârșitul săptămânii putem semna contractul. De asemenea, procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat și pentru proiectarea și execuția Secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești”, a mai spus Viorica Dăncilă.

În ceea ce privește secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu – Pitești, documentația de atribuire în vederea lansării procedurii de achiziție publică a fost finalizată și transmisă spre publicare la ANAP în luna ianuarie 2019, potrivit primului ministru, însă secțiunile 2 și 3 ale autostrăzii Sibiu- Pitești sunt blocate din cauza contestației împotriva Acordului de Mediu obținut în decembrie 2018.