Viorica Dăncilă cere demiterea şefului CNAS şi a purtătorului de cuvânt. Reacţia purtătorului de cuvânt: Am reacţionat total nepotrivit

Premierul Viorica Dăncila a cerut, joi, demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Daniel Osmanovici, dupa afirmaţia acestuia că "oamenii mor oricum, si cu, si fara sistem". Totodata, Dancila a cerut si demiterea şefului CNAS, Razvan Vulcanescu.

18 iul. 2019, 10:52
Viorica Dăncilă cere demiterea şefului CNAS şi a purtătorului de cuvânt. Reacţia purtătorului de cuvânt: Am reacţionat total nepotrivit

Am vazut declaratiile. Ceea ce arata ca nu are ce cauta in aceasta functie. Solicit ministrului Sanatatii demiterea purtatorului de cuvant si a directorului. Nu e normal sa aiba astfel de cuvinte pentru cetateni. Am vorbit cu ministrul chiar inainte de a intra in sala”, a declarat prim-ministrul Viorica Dancila intr-o conferinta de presa, joi, la Drobeta Turnu Severin.

Şi purtătorul de cuvânt al CNAS a reacţionat pe Facebook după ce mai multe voci i-au cerut demisia ca urmare a declaraţiei nepotrivite de miercuri. 

Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declarția mea va înțelege mai bine. În ultimele 17 zile, am explicat situația de multe de ori și am dat zeci de interviuri. Se poate întâmpla să obosești și să greșești. Îmi pare rău. Dincolo de asta, avem o mare responsabilitate față de sănătatea oamenilor și modul greșit în care m-am exprimat și s-a interpretat nu trebuie să afecteze informația că blocajul platformei online NU impactează sănătatea oamenilor. Toți pacienții SUNT ȘI POT FI îngrijiți, chiar și cu sistemul informatic TEMPORAR offline„, scrie purtătorul de cuvânt al CNAS pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, la RFI, referitor la faptul că sistemul cardului de sănătate nu funcţionează de peste două săptămâni, că acesta ar putea fi repornit joi, după ce se vor face noi teste.

„Din păcate, pot să spun că soluţiile pe care le avem la îndemână în momentul de faţă, cu resursele pe care le are CNAS la nivel de personal IT, resurse financiare şi resurse hardware şi software nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul – imediat, mă refer – în zona în care aceste sincope să nu mai apară. Dacă pe 18 toate lucrurile funcţionează bine, toate testele de pe parcursul acestei zile şi de pe parcursul zilei de mâine, în prima parte a zilei, funcţionează corect, atucni lucrurile astea se duc acolo. Blocajele de care vorbeaţi dvs şi care da, sunt resimţite la nivelul fiecărui cabinet de medic de familie, la nivelul farmaciilor, la nivelul spitalelor, la nivelul tuturor categoriilor de furnizori, sunt prin prisma cantităţii uriaşe de date”, a spus el la RFI, potrivit News.ro.

Întrebat despre oamenii care vor muri în timpul acestui blocaj, care durează de aproximativ două săptămâni, purtătorul de cuvânt al CNAS a spus: „Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer la orice sistem (…) Nu vreau să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe Planeta Pământ fix în România”.

Declaraţia lui purtătorului de cuvânt al CNAS a stârnit un val de critici. Ulterior, Daniel Osmanovici a sustinut, intr-o interventie telefonica la B1 TV, ca declaratia sa a fost interpretata gresit.

Citeşte şi: Sistemul cardului de sănătate, blocat. Purtătorul de cuvânt CNAS: Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem

„Dincolo de faptul ca declaratia a fost interpretata gresit, am explicat (de ce este picat sistemul informatic din sanatate – n.red.) cu riscul de a fi cinic.

A fost diferenta intre ce am zis eu si ce a zis respectivul reporter, dar nu are relevanta asta. Este mult mai important sa fie inteles urmatorul lucru: in conditiile in care din 24 au aparut disfunctionalitati si au existat momente extrem de apasatoare in care a trebuit sa interactionez cu oameni si sa le explic ce se intampla cu sistemul, fara sa folosesc ca o scuza, m-am dus in zona de oboseala si cand omul este obosit greseste.

Vreau sa mai spun ca faptul ca un sistem e indisponibil temporar nu afecteaza serviciile de sanatate”, a afirmat purtatorul de cuvant al CNAS.

CNAS anunţa, în 10 iulie, că, în urma unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS.