Viorica Dăncilă, criticată de AUR pentru funcţia de la BNR: „Sistemul o recompensează”

Viorica Dăncilă va fi viitorul consilier pe strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume. Viorica Dăncilă urmează să înceapă programul de lucru de la data de 1 iunie și va fi Consilier de Strategie de Sustenabilitate și Energie Verde.

18 mai 2021, 21:24
Viorica Dăncilă, criticată de AUR pentru funcţia de la BNR: „Sistemul o recompensează”

Formațiunea politică AUR a reacționat după ce ştirea că Viorica Dăncilă va ocupa un post la banca Naţională a fost confirmată de oficialii BNR. AUR susține că membrii partidului, precum și cetățenii sunt luați de proști. Viorica Dăncilă este recompensată de sistem. Potrivit declarațiilor reprezentanților partidului, fostul premier a avut de jucat „un rol”, pe care l-a respectat, iar acum este răsplătită.

„Acum, fiindcă a trecut destul timp și fiindcă ei ne consideră idioți cu memoria scurtă, „sistemul” o recompensează pe Viorica Dăncilă, pentru rolul jucat în farsa alegerilor prezidențiale, cu un post de consilier strategic in cadrul BNR… Cum vi se pare teatrul ăsta ieftin?”, s-au exprimat reprezentanții formațiunii politice AUR.

Bombă pe scena politică. Viorica Dăncilă, noul consilier pe strategie al lui Mugur Isărescu. Fostul premier va lucra la BNR de la 1 iunie

Şi preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, afirmă că „sforile trase” de fostul premier Viorica Dăncilă i-au asigurat postul de la BNR, poziţia nefiind ocupată prin concurs. „Un post asigurat prin tertipuri specifice social-democraţilor, fără transparenţă în deciziile luate, şi un salariu de lux: 16 mii lei lunar pentru premierul care a lăsat în urmă o Românie în impas, în pragul crizei financiare”, susţine Falcă.

„Am aflat astăzi cu stupoare că fostul premier Viorica Dăncilă a fost răsplătită pentru «succesele» guvernării pe care a condus-o cu un post de consilier la Banca Naţională a României. Oare care sunt meritele ce au recomandat-o pe Dăncilă? Slaba guvernare pe care a condus-o sau bâlbele publice care i-au adus notorietatea? Viorica Dăncilă a fost recrutată direct, poziţia pe care o ocupă nefiind una ocupată prin concurs, aşa că sforile trase i-au fost suficiente pentru a intra în Banca Naţională. Un post asigurat prin tertipuri specifice social-democraţilor, fără transparenţă în deciziile luate, şi un salariu de lux: 16 mii lei lunar pentru premierul care a lăsat în urmă o Românie în impas, în pragul crizei financiare”, a susţinut Gheorghe Falcă.

El a adăugat că politizarea BNR este „un pas foarte periculos”. „Politizarea Băncii Naţionale a României, o instituţie care ar trebui să asigure un climat de stabilitate şi siguranţă pe piaţa financiar-bancară din România, este un pas foarte periculos, cu atât mai mult cu cât România are nevoie de luciditate, predictibilitate şi siguranţă în această perioadă”, Falcă, europarlamentar şi preşedintele PNL Arad.

Ce a calificat-o pe Viorica Dăncilă pentru postul de consilier la BNR. Explicaţia consilierului lui Mugur Isărescu

Viorica Dăncilă, fost premier şi fost candidat al PSD la prezidenţiale în 2019, a fost numită consultant la BNR. Informaţiile iniţiale indicau că aceasta ar fi fost angajată pe postul de consilier al guvernatorului Băncii Naţionale.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat marţi, referindu-se la faptul că Viorica Dăncilă va lucra la Biroul Economie Verde la Banca Naţională, că un criteriu de selecţie a fost faptul că atât ea, cât şi Ioan Mircea Paşcu sunt foşti europarlamentari şi este nevoie de „oameni care deschid uşi în Europa”. El a adăugat că au fost criterii de selecţie care au ţinut de activitatea de lobby din trecut a fostului premier.

„Înainte de a fi prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcţionar european. Cunoaşte toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaşte oameni mai ales din zona verde, ecologişti, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe. La Banca Naţională, pentru aceste cinci birouri se caută oameni care au uşi deschise la Parlamentul European. Ăsta este lucrul cel mai important. Fără uşi deschise nu facem nimic pentru ţara asta”, a declarat Adrian Vasilescu, marţi la Digi 24.

Acesta s-a referit şi la unele momente când cei pe care îi angajează acum atacau Banca Naţională de pe poziţii politice.

„Instituţia asta nu are o memorie afectivă. Instituţia asta are o memorie instituţională. Instituţia asta în momentul de faţă are nevoie de oameni care să deschidă uşi. Că au fost simpatici cu noi sau n-au fost, că au criticat Banca Naţională sau n-au criticat-o, astea sunt lucruri fără nicio importanţă. Important este la această oră ce uşi poţi să deschizi în Europa”, a mai explicat Vasilescu.


loading...
Partenerii noștri