Viorica Dăncilă, despre autostrada Braşov-Comarnic: Sper să fie respectate termenele

Premierul Viorica Dăncilă declarat luni, la semnarea contractului de finanţare pentru autostrada Braşov-Comarnic, că speră ca termenele de construcţie să fie respectate.

RomaniaTV.net
20 mai 2019, 09:38
Viorica Dăncilă, despre autostrada Braşov-Comarnic: Sper să fie respectate termenele

„Mă bucur că am participat la semnarea acestui contract, aceasta este abordarea guvernului, vrem să avem cât mai multe obiective pe care să le punem în valoare, oamenii nu mai au timp să aştepte, trebuie să avem o abordare constructivă, un ritm alert, iar acolo unde lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori, trebuie să aducem alţi oameni care vor să se implice pentru că nu putem să le spunem oamenilor că a început un drum sau o autostradă în 2011 şi în 2019 încă lucrăm la ea. Firmele care sunt serioase să-şi continue lucrul, iar celelalte să plece acasă şi să lase pe alţii care vor să facă ceva. Nu ne fac nouă un favor, este obligaţia lor şi trebuie să respecte termenele pe care le-au antamat când au vorbit de realizarea unui drum expres sau autostrăzi. (…)Sper ca şi în acest contract să respectăm termenele şi mă bucur că sunt constructori români”, a spus premierul.

Contractul a fost semnat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul CNAIR, Narcis Neaga, în prezenţa prim-ministrului şi a miniştrilor Finanţelor, Eugen Teodorovici, Economiei, Eugen Bădălău, şi Sănătăţii, Sorina Pintea.

Cu acest prilej, Cuc a anunţat că va fi reziliat contractul cu constructorul care efectuează lucrările pe DN 73, „un important drum turistic, spre Bran”. 

Finanţare de 202 milioane lei pentru sectorul Predeal – Cristian al autostrăzii Bucureşti – Braşov 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul general CNAIR, Narcis Neaga, au anunţat, luni, că au semnat luni contractul de finanţare pentru sectorul Predeal – Cristian al autostrăzii Bucureşti – Braşov, valoarea totală a contractului fiind de 202,235 milioane lei.

Contractul de finanţare a fost semnat în prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a unor membri ai Guvernului, a informat luni, într-un comunicat, Ministerul Transporturilor.

Suma este defalcată astfel: Organismul Intermediar pentru Transport acordă o finanţare nerambursabilă de 132,58 milioane lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR); valoarea totală eligibilă – 155,98 milioane lei; valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului – 23,39 milioane lei; valoarea ne-eligibilă inclusiv TVA – 46,24 milioane lei.

”România are proiecte care sunt finanţate, dar avem nevoie şi de români acolo în funcţiile pe care le deţin, care să înţeleagă că aceste proiecte pot să fie implementate”, a precizat ministrul Răzvan Cuc.

În continuare, ministrul Răzvan Cuc a precizat că în urma verificării stadiului lucrărilor la DN73 a constatat o mobilizare slabă a constructorului, condiţii în care a solicitat directorului general al CNAIR să rezilieze contractul.

”În urmă cu o lună făceam o vizită în Braşov şi unul dintre obiectivele pe care le-am vizitat atunci era DN 73, care începe de la Piteşti şi se termină la Braşov. Am spus constructorului respectiv că vreau să văd o mobilizare corespunzătoare pentru că este un contract semnat încă din 2011, un contract pe fonduri, un contract care trebuie implementat şi nu mai avem de ce să aşteptăm şi să tergiversăm din cauza unei proaste mobilizări a unor constructori care nu au înţeles că în România nu se vine doar cu o mapă şi cu un laptop, ci trebuie să ai şi utilaje, şi forţă de muncă angajată în România. Aşadar, conform graficului pe care firma respectivă şi l-a asumat la vizita precedentă, trebuia în acest moment să aibă în şantier 190 de muncitori şi 71 de utilaje. Azi dimineaţă m-am dus să inspectez, am constatat cu stupoare că în şantier erau 11 utilaje şi doar 20 de muncitori. Acest mod de a se mobiliza,doar când se anunţă vizita ministrului, nu mai poate fi tolerat. Ori lucrează aşa cum şi-au asumat în contracte, ori, dacă nu, aşa cum am spus şi până acum, vor pleca acasă (…) Domnule director Neaga, vă rog frumos să reziliaţi contractul acestei firme neserioase şi ştiţi care sunt următorii paşi pe care trebuie să-i urmaţi”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.