Viorica Dăncilă, despre votul primit de Laura Kovesi: Majoritatea trebuie respectată. Felicit orice om care obţine un rezultat

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că "imaginea României ar avea de suferit" dacă sunt adevărate acuzaţiile care i se aduc Laurei Codruţa Kovesi şi a precizat că votul dat de reprezentantul României la UE în cadrul reuniunii COREPER a fost unul "împotrivă". Totuşi, premierul a spus că respectă rezultatul votului şi că Laura Kovesi merită felicitări.

19 sept. 2019, 12:53
Viorica Dăncilă, despre votul primit de Laura Kovesi: Majoritatea trebuie respectată. Felicit orice om care obţine un rezultat

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în contextul votului obţinut în COREPER de Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, că acesta este un vot majoritar, iar majoritatea trebuie respectată.

„Este un vot majoritar. Din 22 de voturi 17 – „pentru”. Întotdeauna majoritatea trebuie respectată”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a arătat că este o informaţie „neverificată” aceea potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi.

„Este o informaţie încă neverificată. Vom vedea pe urmă cum a votat”, a spus şefa Executivului.

Întrebată cum ar afecta imaginea României unele suspiciuni legate de Kovesi, Dăncilă a declarat: „Eu sper să nu afecteze, dar, după cum ştiţi, sunt mai multe acuzaţii, sunt mai multe dosare deschise. Dacă unul din aceste dosare devine realitate sau, eu ştiu, are influenţe asupra imaginii doamnei Kovesi, pe plan extern reprezintă România. Şi atunci bineînţeles că imaginea României poate fi afectată. Eu am zis că este bine să lămurească toate aceste lucruri, că şi încrederea pe plan extern este mult mai mare. Nu am spus că este vinovată sau nu este vinovată, pentru că acest lucru nu pot să îl hotărăsc eu. (…) Sper ca niciun dosar din cele care planează acum şi care sunt în spaţiul public, nu sunt jurist şi cred că Justiţia trebuie înfăptuită de judecători, să nu se plieze pe realitate, pentru că acest lucru ar fi o lovitură pentru România”.

De asemenea, întrebată dacă o va felicita pe Laura Codruţa Kovesi pentru votul obţinut, premierul a răspuns: „Bineînţeles. Felicit orice om care obţine un rezultat”.

______

„A fost opinia altor state membre, repet, punctul meu de vedere, că legea trebuie respectată, în faţa legii toţi trebuie să fim egali şi că este important ca înainte de a ocupa un post să poţi să clarifici toate acuzaţiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb, dacă doamna Codruţa Kovesi ajunge procuror general şi dacă din aceste afirmaţii sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzaţii, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranţă imaginea României ar avea de suferit”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, la Radio Europa Liberă.

Întrebată cu cum a votat reprezentantul României la UE (ambasadorul Luminiţa Odobescu – n.r.), premierul a subliniat: „Aşa cum am spus, împotrivă”.

Procurorul român Laura Codruţa Kovesi a fost susţinut pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului public european (EPPO) de o „majoritate suficientă” în cadrul reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată joi la Bruxelles, a declarat pentru AGERPRES un reprezentant al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

Votul secret a fost unul indicativ şi va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat.

Surse de la Bruxelles au confirmat că în favoarea candidaturii procurorului Laura Codruţa Kovesi au votat 17 dintre cei 22 de ambasadori ai statelor care s-au alăturat până acum iniţiativei EPPO.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, votată procuror-şef european. Vot majoritar în Consiliul UE pentru numirea la conducerea Parchetului European