Laura Codruţa Kovesi, votată procuror-şef european: Este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o decizie favorabilă desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procurorului-şef al parchetului european. Decizia a fost luată cu 17 voturi favorabile din 22. Laura Kovesi a declarat că speră "Justiţia să reziste în continuare".

19 sept. 2019, 05:28
Laura Codruţa Kovesi, votată procuror-şef european: Este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare

UPDATE Sistemul de justiţie a fost supus unui asalt, nu doar prin comentarii în spaţiul public, ci şi prin încercări repetate de modificare a legislaţiei şi este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare, să-şi facă treaba într-un mod profesionist, a declarat joi Laura Codruţa Kovesi.

„Sistemul de justiţie a fost supus unui asalt, nu doar prin comentarii în spaţiul public, ci şi prin încercări repetate de modificare a legislaţiei, prin introducerea unor amendamente în legislaţie sau prin încercarea de a modifica Codurile şi cred că este foarte important ca Justiţia să reziste în continuare, să-şi facă treaba într-un mod profesionist şi cel puţin treaba noastră, ca procurori, este să facem anchete, să fie judecate de instanţele de judecată, iar ce se întâmplă în spaţiul public şi declaraţiile politice – nu cred că sunt în măsură şi nici nu doresc să le comentez”, a spus Kovesi, într-o intervenţie la Digi 24.

Ea a vorbit despre votul acordat joi de către ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene pentru ca ea să ocupe funcţia de procuror-şef european, arătând că acesta trebuie să fie un semn că, ”în ciuda tuturor obstacolelor, în cele din urmă profesionalismul şi consecvenţa sunt cele mai importante pentru a reuşi”.

„Sper ca acest vot să schimbe un pic situaţia în sistemul de justiţie şi colegii mei să fie mult mai mobilizaţi şi mai determinaţi şi să se simtă încurajaţi să continue ce s-a început şi nu putem să negăm că, în ultimii ani, în România, cel puţin cât am condus eu DNA, rezultatele au fost clare şi statisticile vorbesc singure”, a afirmat Kovesi.

______

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la Europa FM, că votul din COREPER, precum şi votul din Parlamentul European în favoarea sa pentru prostul de procuror-şef european au fost de fapt o recunoaştere a calităţii şi a profesionalismului oamenilor din justiţia română.

UPDATE Consiliul UE, structura care reunește guvernele statelor membre, s-a arătat favorabil numirii Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procur-şef al Parchetului european, în urma votului de joi.

Laura Codruța Kovesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candida noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. Felicitări , Laura Codruta Kovesi!„, a anunțat eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan.

Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Preşedintele Klaus Iohannis, alături de liderii şi europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruţa Kovesi„, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

El precizează că Partidul Naţional Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi. „În momentul critic, am reuşit să câştigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care şi-a declarat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condiţiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obţinut decizia de menţinere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene şi am reuşit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER„, a subliniat liderul PNL.

Ludovic Orban spune că este un succes cu atât mai important, în condiţiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă şi toxică de fake-news.

În acelaşi timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că poziţiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanţă cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanţă şi nu poate obţine nimic bun pentru România„, a mai afirmat Ludovic Orban.


ŞTIREA INIŢIALĂ.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan a anunţat marţi că joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul şi se poate să avem o decizie.

„Dacă va exista o decizie joi, cu siguranţă va fi favorabilă candidatei noastre. După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie”, a mai anunţat Mureşan.

Parlamentul European a stabilit echipa de negociatori pentru şefia Parchetului european. PE o susţine pe Kovesi

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri seară că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european.

„Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie”, afirmă Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Nu o susţinem pe Laura Kovesi pentru şefia Parchetului European

Aceasta deşi liderul Renew Europe, Dacian Cioloş, unul dintre principalii susţinători ai Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, a declarat, miercuri, pentru G4Media.ro că din informaţiile pe care le deţine „de la nivel înalt din Guvern”, ar exista o susţinere la această oră pentru fosta şefă a DNA din partea Executivului de la Bucureşti.

„Cum au spus unii, acolo, acuma o putem susţine pe doamna Kovesi că nu mai e domnul Dragnea în fruntea PSD. Sper să înţeleagă că e vorba de interesul României de a avea români competenţi în cât mai multe poziţii”, a declarat Cioloş.

Consiliul UE, care se va reuni în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), ar urma să decidă joi cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi este susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu.

Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare.

Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.

Jean Francois Bohnert a infirmat, în exclusivitate pentru Adevărul, că o numire a sa la Parchetul Naţional Financiar din Franţa ar duce la anularea candidaturii sale.

„Nominalizarea mea ca şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa încă trebuie să fie confirmată de către Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul trebuie să vină în următoarele zile. Dacă avizul este favorabil, numirea mea în funcţie ar putea să se facă rapid. În acelaşi timp, aş vrea să precizez că o asemenea numire în funcţie nu ar fi sub nicio formă incompatibilă cu candidatura mea actuală, pe care o menţin, pentru funcţia de şef al Parchetului European. Precizez că dacă ar trebui să îmi retrag candidatura mea europeană, această retragere ar avea drept consecinţă invalidarea listei scurte de trei candidaţi (printre care se numără şi doamna Kovesi) reţinuţi de către comitetul de selecţie şi ar risca foarte mult să provoace un nou proces de selecţie, ce ar fi reluat de la început”,a precizat el.