Viorica Dăncilă, GAFĂ în şedinţa de Guvern: Le-a vorbit miniştrilor şi jurnaliştilor despre criza „imunoglobinei”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în şedinţa de Guvern de miercuri, că prin declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă va fi rezolvată pe termen scurt criza de ”imunoglobină”, care a fost generată de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar.

RomaniaTV.net
07 mart. 2018, 12:04
Viorica Dăncilă, GAFĂ în şedinţa de Guvern: Le-a vorbit miniştrilor şi jurnaliştilor despre criza „imunoglobinei”

”O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă şi mă refer la imunoglobină (imunoglobulină – n.r.). Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, Sărina Pintea, pentru declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă din cauza lipsei de imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodecifienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei (imunoglobulinei – n.r.) va fi finalizată, în sfârşit. Cred că este o soluţie pe care putem să o rezolvăm în termen scurt, în ceea ce priveşte acest aspect”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Ea a mai spus că demersurile pentru achiziţionarea ”imunoglobinei” vor fi realizate de Compania Naţională Unifarm SA, care va acoperi de asemenea şi costurile aferente.

”Reamintesc că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină (imunoglobulină – n.r.) a continuat”, a adăugat premierul.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a luat decizia de a declanşa mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobină necesară pentru tratamentul populaţiei.

Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE.