Viorica Dăncilă: Guvernul aprobă baza legală privind selecţia unui procuror pentru Colegiul Parchetului European

Guvernul va aproba, marţi, un act normativ privind selecţia naţională a unui procuror care să facă parte din Colegiul Parchetului European, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

RomaniaTV.net
19 feb. 2019, 12:53
Viorica Dăncilă: Guvernul aprobă baza legală privind selecţia unui procuror pentru Colegiul Parchetului European

„Avem pe ordinea de zi de astăzi un proiect de act normativ prin care creează baza legală pentru a selecta un procuror care să facă parte din Colegiul Parchetului European. Regulamentul pentru funcţionarea Parchetului European, care a intrat în vigoare în anul 2017, stabileşte că fiecare ţară trebuie să contribuie cu câte un reprezentant la formarea acestei instituţii, care va deveni operaţională anul viitor. Potrivit procedurii, termenul până la care fiecare stat trebuie să-şi desemneze propriul procuror este 31 martie 2019. Prin actul pe care-l discutăm astăzi creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă 3 candidaţi pentru această funcţie, propuneri pe care să le transmitem la Bruxelles, unde va fi desemnat un procuror din partea României”, a declarat prim-ministrul în deschiderea şedinţei de guvern. 

CSM a discutat, marţi, pentru avizare proiectul de OUG privind desemnarea candidaţilor pentru postul de procuror european.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de luni.

Proiectul a fost avizat cu 17 voturi „da” şi unul negativ.

„În ceea ce priveşte art. 1 alineatul 3 din proiectul de Ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie: «Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători». (majoritate: 10 voturi Da, 7 voturi Nu, 1 vot Nul)”, mai arată CSM.