Viorica Dăncilă: Nu putem vorbi despre coeziune fără a lupta împreună împotriva discriminării de gen

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat, miercuri, că ideea de coeziune - un concept care face parte din motto-ul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene - nu poate exista fără lupta împotriva discriminării de gen.

RomaniaTV.net
06 mart. 2019, 18:43
Viorica Dăncilă: Nu putem vorbi despre coeziune fără a lupta împreună împotriva discriminării de gen

„Pentru România, asigurarea de oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi este un deziderat pe care am început să îl transpunem în practică, printr-o prioritizare urgentă în toate ariile politicilor publice. Prin acţiunile noastre urmărim ca egalitatea de gen să fie menţinută constant ca prioritate şi considerată un reper semnificativ al acţiunii noastre în implementarea viitoarei Agende Strategice a Uniunii”, a declarat şefa Executivului, prezentă la Bruxelles la Consiliul European al Femeilor.

În context, ea a amintit de motto-ul preşedinţiei române a Consiliului UE – „Coeziunea – o valoare fundamentală”.

„Nu putem vorbi despre coeziune, în general, şi de coeziune socială, în special, fără a lupta împreună împotriva discriminării de gen pe piaţa muncii şi la nivelul funcţiilor de conducere. Nu putem considera că valorile şi principiile europene comune sunt respectate dacă nu este acordată atenţia necesară egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”, a afirmat premierul român.

Viorica Dăncilă a subliniat că bunăstarea socială pentru toţi cetăţenii UE nu poate exista „fără o promovare a femeilor în toate domeniile vieţii sociale, fie că ne referim la educaţie, la piaţa muncii, la antreprenoriat sau la funcţii politice la cel mai înalt nivel”.

„Nu putem vorbi de drepturi şi libertăţi dacă nu ne referim la victimele violenţei domestice, pe care trebuie să le apărăm prin reglementări, mecanisme şi instrumente juridice, promovate la nivel european”, a punctat Dăncilă.

Premierul a vorbit şi despre măsurile recent adoptate în România privind protecţia victimelor violenţei domestice.

„În România, am făcut, chiar în această săptămână, un pas important în oferirea de sprijin şi protecţie persoanelor agresate în propriile familii, prin finanţarea, din fonduri europene, a unui program destinat acestor persoane. Prin acest program vom crea o reţea de locuinţe sociale în care victimele violenţei domestice vor fi protejate, vor primi asistenţă psihologică, juridică şi vor fi sprijinite prin programe de formare profesională”, a detaliat ea.

Totodată, premierul a vorbit despre nevoia includerii perspectivei de gen în politicile europene, „la toate nivelurile decizionale”, şi a prezentat perspectiva română.

„România a înţeles să promoveze măsuri prin care femeile sunt mai activ implicate în viaţa politică. În Guvernul pe care îl conduc, aproximativ o treime din posturile ministeriale sunt ocupate de femei. Voi depune eforturi ca să depăşim acest număr al participării femeilor în Guvernul României”, a susţinut ea. Viorica Dăncilă a menţionat, în acest context, desemnarea unui comisar european femeie în actualul Colegiu şi „reprezentarea feminină substanţială la nivelul delegaţiei române de europarlamentari”.

„La nivelul Partidului Social Democrat din România am făcut, de asemenea, un pas important şi am introdus principiul paritar în structurile de conducere ale partidului. Ne dorim să promovăm acest principiu şi la conducerea instituţiilor publice pentru că extinderea valorificării capacităţilor de conducere şi profesionale a femeilor va aduce o calitate superioară în activitatea instituţiilor publice”, a afirmat prim-ministrul.

Cât priveşte obiectivele preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene pe tema egalităţii de gen, Dăncilă a spus: „La nivel european, în exercitarea mandatului nostru de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, ne-am asumat o serie de obiective majore în acest domeniu – creşterea independenţei economice a femeilor, pentru care avem în vedere măsuri menite să contribuie la combaterea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi, cu accent deosebit pe iniţiativa Comisiei privind Planul de acţiune 2017 – 2019, privind combaterea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi”.

Premierul a susţinut că, la nivel naţional, „datorită politicilor publice susţinute şi implementate de Guvern, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusă decât în cazul bărbaţilor”.

„Cu acest procentaj, România se poziţionează astfel pe primul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, vizăm în continuare noi politici guvernamentale pentru ca România să amelioreze indicele pentru egalitatea de gen calculat de Institutul European pentru egalitatea de gen”, a afirmat premierul român.