Viorica Dăncilă o trimite pe Rovana Plumb la audieri în Parlament. Legea cere acest lucru înainte de desemnare pentru CE

Premierul Viorica Dăncilă a transmis Parlamentului o solicitare de audiere în comisiile de specialitate a Rovanei Plumb, nominalizată pentru funcția de comisar european,scrie Digi24.ro. Legea cere această procedură, pe care premierul Dăncilă a omis-o iniţial.

23 sept. 2019, 11:58

Comisarul european din partea României trebuie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului înainte de a fi desemnat oficial, potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.

Desemnarea Rovanei Plumb s-a făcut fără această audiere, ceea ce încalcă Legea 373/2013, art. 19: 

(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Modul în care a fost nominalizată nu este singura problemă a Rovanei Plumb. Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European i-a cerut joi Rovanei Plumb să clarifice diferenţele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, comisia îi cere Rovanei Plumb să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii suplimentare despre un împrumut al acesteia pe care nu l-a menţionat anterior, a relatat G4Media.

Citeşte şi: Acuzaţii: Desemnarea Rovanei Plumb comisar european încalcă legea. Ea trebuia audiată în Parlament