Viorica Dăncilă: Proiectul european are nevoie de un nou implus, de viziune de viitor şi de soluţii pe termen lung

Proiectul european are nevoie de un nou implus, de viziune de viitor şi de soluţii pe termen lung, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în discursul susţinut la deschiderea evenimentului "E!Sharp Live 2019 - What does Europe mean to Europe?", organizat la Bruxelles.

RomaniaTV.net
21 mart. 2019, 10:34
Viorica Dăncilă: Proiectul european are nevoie de un nou implus, de viziune de viitor şi de soluţii pe termen lung

„În acest moment, suntem cu toţii convinşi că proiectul european are nevoie de un nou implus, de viziune de viitor şi, pe baza acestei viziuni comune, de soluţii pe termen lung. România, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE, are responsabilitatea, dar şi şansa de a participa activ la formularea acestei viziuni de viitor pentru Uniunea Europeană. Dezbaterea privind viitorul Europei este o oportunitate privind creşterea incluziunii şi coeziunii europene, astfel încât toate statele membre să se regăsească în această construcţie. O construcţie solidă pentru o viitoare Europă ar trebui, pe lângă principiul coeziunii, să ofere posibilitatea manifestării diversităţii şi specificităţii individuale care, aduse împreună, să creeze un proiect armonios, omogen şi coerent”, a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că accepţiunea conceptului de coeziune a fost transpusă de o manieră transversală în cadrul priorităţilor tematice ale Preşedinţiei române la Consiliul UE.

„Ea se referă şi în concepţia noastră privind rolul global al Uniunii Europene. Continuarea politicii de extindere, respectarea angajamentelor Uniunii Europene în vecinătatea sa sudică şi estică, promovarea sistemului multilateral, bazat pe reguli, menţinerea unui parteneriat transatlantic solid sunt din perspectiva României elemente centrale ale proiectării unui viitor mai bun pentru Europa”, a mai declarat Dăncilă.

Prim-ministrul a punctat faptul că Preşedinţia română a Consiliului UE, având în vedere finalul ciclului legislativ, şi-a propus să se concentreze pe avansarea agendei europene curente, îndeosebi pe proiectele legislative aproape finalizate sau aflate într-un stadiu avansat de negociere la nivelul Consiliului sau Parlamentului European.

„De la debutul Preşedinţiei am reuşit împreună cu celelalte state membre şi în cooperare cu celelalte instituţii europene să finalizăm negocierile într-un număr de 81 de dosare legislative, multe dintre acestea cu impact major la nivel european, cu impact asupra vieţii cetăţenilor. Aş enumera doar câteva dintre acestea, respectiv în domeniul energetic – directiva gazelor naturale, în domeniul pieţei unice – directiva privind drepturile de autor pe piaţa unică, în domeniul muncii – regulamentul privind înfiinţarea Autorităţii Europene pentru Muncă. Totodată, au fost obţinute rezultate considerabile şi în domeniul bancar, respectiv pachetul bancar, pachetul legislativ privind uniunea pieţelor de capital, în domeniul informatic – pachetul de regulamente privind interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE, în domeniul politic – amendamentele la legislaţia privind statutul şi finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice, concluziile Consiliului privind asigurarea de alegeri libere şi corecte cu accent pe combaterea dezinformării, dar şi în domeniul cercetării şi inovării – concluziile Consiliului privind inteligenţa artificială „, a arătat Dăncilă.

Premierul a apreciat că prin rezultatele obţinute, Preşedinţia României la Consiliul UE poate demonstra că este „o Preşedinţie a eficienţei şi calităţii, care în strânsă conlucrare cu celelalte state membre şi cu toate instituţiile europene livrează de o manieră consensuală rezultate aşteptate, dorite şi utile statelor membre, cetăţenilor şi mediului de afaceri”.

„Încrederea în astfel de rezultate concrete realizate într-o manieră care să ne unească la nivel european reprezintă o bază solidă pe care se poate construi drumul spre agenda Sibiu, care să ne ducă spre o Europă mai bună în viitor, mai aproape de cetăţeni. Sper ca dezbaterea de astăzi, opiniile dumneavoastră, recomandările să se regăsească în proiectul viitorului european”, a subliniat şefa Executivului.

În acelaşi context, Dăncilă a punctat faptul că Preşedinţia României la Consiliul UE are şansa de a marca procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene prin summitul pe care-l va găzdui la Sibiu, considerând că „singurul răspuns credibil la actualele întrebări privind actuala arhitectură europeană rezidă în consolidarea proiectului european”.

„Cred că trebuie să ne pronunţăm pentru o Uniune mai puternică, mai eficientă, o Uniune care, deşi marcată de procesul Brexit, are capacitatea de a ieşi întărită şi încrezătoare în urma acestei provocări. Să ne pronunţăm pentru o Uniune a încrederii comune reafirmate, pentru restabilirea încrederii cetăţenilor europeni în forţa transformatoare a proiectului european pentru încredere în capacitatea Uniunii Europene de a le oferi siguranţă, un spaţiu demn de viaţă, un viitor prosper şi ambiţios, pentru încredere în capacitatea Uniunii de a-şi recăpăta propriul control asupra propriului destin şi de a promova o capacitate de conducere eficientă şi autentică care să-şi aibă legitimitatea în aspiraţiile şi susţinerea cetăţenilor europeni şi bazată pe agenda reală a cetăţenilor”, a mai declarat premierul.