Viorica Dăncilă revine în forţă: „Am fost trădată de PSD. Mi s-a cerut în BEx să dau ordonanţă pe amnistie şi graţiere, dar am refuzat”

Fostul premier Viorica Dăncilă şi-a anunţat săptămâna trecută revenirea pe scena politică, prin înscrierea în partidul Naţiune, Oameni Împreună (NOI), cu care vrea să atace intrarea în Parlament în 2024.

04 apr. 2022, 21:12
Viorica Dăncilă revine în forţă: „Am fost trădată de PSD. Mi s-a cerut în BEx să dau ordonanţă pe amnistie şi graţiere, dar am refuzat”

Viorica Dăncilă a declarat că s-a întors în politică deoarece a observat că, de când s-a retras, problemele prin care trece România s-au înmulţit şi agravat, astfel că a considerat că este nevoie de cât mai mulţi oameni de valoare, specialişti care sunt dispuşi să se implice pentru a ajta la redresarea economică a ţării noastre.

„Nu pot sa raman indiferenta la problemele cu care se confrunta romanii si la modul in care este condusa tara. Daca romanii nu aveau probleme cu caldura, cu preturile, nu as fi riscat din nou, dar cred in romani si in Romania si daca nu facem ceva, nimic nu se va schimba. Sper ca pasul facut de mine sa fie facut de din ce in ce mai multi romani, daca vrem sa vedem o schimbare.

Sunt mai hotarata ca niciodata, desi stiu ca vor urma noi atacuri si ma vor critica, dar sunt un om puternic si perseverent, nimeni nu ma va opri din drumul partidului in care m-am inscris. Sunt acolo oameni capabili, buni specialisti, care au un alt mod de a face politica. Politica consensului, a bunului simt, a respectului, o politica in care ar trebui sa ne regasim cu totii.

Intotdeauna am militat pentru politica consensului, pentru faptul ca glasul ratiunii se aude mai tare decat al celui care ridica vocea. Cred ca partidul NOI este capabil sa vina cu solutii si sa aduca pacea in societatea romaneasca.”, a spus fostul premier la EtnoTV.

Dăncilă spune că România este acum într-o poziţie foarte bună pentru a-şi asuma decizii în domeniul energetic, în momentul în care recomandările UE din domeniu au fost mult relaxate.

„Eu cred ca daca vezi ca nu esti capabil sa vii cu o solutie, si aici vorbim de o alianta, care trebuie sa-si asume greselile impreuna, daca ai gresit si a doua oara, unde sunt specialistii de care vorbesc? De ce nu au facut o cimisie de specialisti, care sa vina cu solutii care sa se plieze pe specificul Romaniei.

In energie acum este momentul sa luam decizii, cand UE a relaxat impunerile din Green Deal. Iar guvernantii romani vor sa vinda Mintia, in loc sa deschidem si alte mine.

In perioada in care am fost premier, ma consultam cu institutiile din domeniul respectiv cand luam o decizie, astfel ca acele masuri sa aduca un plus. Acum ma pot uita in ochii romanilor, am adus Romania la a doua cea mai mare crestere economica din UE. Haide sa vedem unde s-a ajuns in doi ani si jumatate. Au prabusitt economia si sperantele romanilor, de aceea m-am intors. Nu stiu cati tineri vor face un pas inainte si se vor implica si ei.

Partidul NOI este infiintat de oameni tineri, care nu au mai facut politica, sinceri, patrioti, care au facut performanta unde au activat. A nu se intelege ca in partid au loc doar cei care nu au mai facut politica, ci sunt invitati toti cei care au facut politica in interes national.

Citeam ca liderii partidelor constata ca romanii o duc rau, spun ca trebuie luate masuri, dar ei au toate parghiile, au majoritate in Parlament, au Guvernul, nimic nu-i impiedica sa ia aceste masuri.”, crede Viorica Dăncilă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Imaginile din Bucea care au făcut înconjurul lumii, ne-au copleşit pe toţi. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiţi

Fostul premier a declarat că a fost trădată de social-democraţi, dar spune că mai dureros a fost faptul că măsurile benefice poporului din programul de guvernare nu au mai fost duse la îndeplinire.

„Trebuie sa recunosc ca programul de guvernare a fost unul foarte bun, dar la care eu nu am contribuit, insa am indeplinit tot ce era prevazut in el, ceea ce cred ca este cel mai greu, pentru ca romanii au tot primit promisiuni. Eu am fost tradata de propriul partid, pornind de la motiunea de cenzura. Nu m-a deranjat ca m-au tradat pe mine, ci ca au tradat promisiunile facute romanilor, nu s-au mai putut face cresterile de pensii, lucruri cu care Romania acum ar fi dus-o mai bine.

A fost un moment greu, pentru ca am vazut atitudinea unor oameni in care am avut incredere. Au fost in stare sa sacrifice o guvernare pentru a ocupa niste scaune. Dar eu nu am resentimente fata de aceste persoane, pentru ca la NOI se merge pe credinta autentica, care presupune iertare. M-au sunat mai multi fosti colegi din PSD care m-au felicitat. AM vazut ca unii spun ca am revenit in politica pentru a distruge PSD. Nu este adevarat, sunt foarte multi oameni din PSD pe care ii respect si ii apreciez, eu nu vreau sa distrug nimic. Vreau sa se stie din start ca nu aceasta este miza mea.”

Viorica Dăncilă a vorbit şi despre realizările pe care Guvernul le-a avut în mandatul său, dar şi despre evenimentele din 10 august 2018, atunci când a fost acuzată că nu a intervenit, deşi era plecată din ţară.

„Aveam o foaie de parcurs pentru fiecare minister, stiam cum evolueaza lucrurile, si toate masurile au fost luate pentru Romania si romani. Nu s-a regasit nicio decizie cu privire la instrainarea vreunui bun al statului roman. Masurile din agricultura erau in programul de guvernare si, impreuna cu ministrul Petre Daea, le-am implementat foarte bine. Eu cred ca Roamnia are un potential agricol, foarte mare si trebuie sa-l exploatam.

As fi vrut sa vad in PNRR ca ne axam pe aceasta ramura cu mare potential in Romania, dar pentru asta ar trebui sa existe sprijin, atat de la nivel european, dar si pe plan intern. Se spune acum ca nu vom avea probleme cauzate de o criza alimentara, dar la fel au spus la inceput si cu pandemia, ca este o simpla raceala, iar apoi am vazut cu totii ce a urmat.”, spune Dăncilă.

Viorica Dăncilă: „Regret că nu am fost în ţară pe 10 august. Aş fi încercat să discut cu oamenii, să văd ce îşi doresc”

Viorica Dăncilă a vorbit şi despre unul dintre cele mai grele momente pe care le-a traversat în politică, manifestaţiile din 10 august 2018, când sute de mii de români au ieşit în stradă şi au fost dispersaţi de jandarmi cu gaze şi intervenţii în forţă.

„As vrea sa reamintesc ce s-a intamplat. Cu doua sapătamani inainte eu am luat bilet pentru 5 zile de concediu. A fost surprinzator ca presedintele a sesizat CCR ca eu plec in concediu. Inainte de a pleca am avut informatii legate de miting, dar nu de violente. Am lasat toate atributiile domnului Paul Stanescu, deci el era atunci interimar. Nu am vazut pe nimeni care sa vorbeasca despre ce a facut domnul Paul Stanescu, ce masuri a luat. Este regretabil ceea ce s-a intamplat si este nevoie sa aflam adevarul. Nu putem sa spunem ca romanii au recurs la violenta, nu, poate unele grupuri. Nu putem acuza Jandarmeria, poate au gresit unii jandarmi. Regret ca nu am fost atunci in tara. Cred ca au vrut sa lege aceste evenimente de Viorica Dancila, altfel nu inteleg de ce contestatia la CCR si de nu a fost intrebat nimic Paul Stanescu, premierul interimar.

Poate daca stiam ce se va intampla nu as fi plecat. As fi incercat sa discut cu oamenii, sa primesc o echipa, sa vad ce isi doresc. Sa nu uitam ca si atunci se luasera masuri bune, cresteri de pensii, salarii, salariile medicilor aproape de nivelul din occident. Poate aveau dreptate pe anumite aspecte, as fi incercat sa vin cu masuri pozitive si legat de acestea.”, îşi aminteşte fostul premier.

Viorica Dăncilă a declarat, din nou, că în Birul Executiv al PSD i-a fost cerut în mod fără echivoc să dea o ordonanţă pe justiţie care să cuprindă măsuri de amnistie şi graţiere.

„Mi s-a cerut in BEX sa dau ordonanta de amnistie si gratiere si am spus nu. Cred ca de a doua zi de cand l-am numit pe domnul Ciolacu presedinte al Camerei, pentru ca eu am facut asta, de atunci era clara intentia de a fi indepartata eu.”, a încheiat Dăncilă.

Citeşte şi: Cîţu: Putin este un criminal. Războiul nu are justificare. Rusia trebuie izolată complet economic