Viorica Dăncilă va reveni cu o altă propunere la Ministerul Justiţiei după ce Iohannis motivează respingerea Danei Gârbovan

Premierul Viorica Dăncilă spune că preşedintele Klaus Iohannis nu are atribuţii să analizeze fiecare ministru, ci trebuia să aprecieze legalitatea propunerilor, nu oportunitatea. "Aştept să văd în scris decizia domnului preşedinte (...) Am văzut că a respins toţi miniştrii, inclusiv un magistrat foarte bun, recunoscut şi care într-adevăr a ţinut întotdeauna la independenţa justiţiei", declară Dăncilă.

29 aug. 2019, 17:07
Viorica Dăncilă va reveni cu o altă propunere la Ministerul Justiţiei după ce Iohannis motivează respingerea Danei Gârbovan

Viorica Dăncilă a spus, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Piteşti, că nu a primit în scris refuzul preşedintelui Klaus Iohannis, dar va decide în Comitetul Executiv Naţional asupra a ce va propune. 

„Eu cred că preşedintele, în primul rând, nu trebuia să facă o analiză a fiecărui ministru. Nu este în atribuţia dlui preşedinte să analizeze fiecare ministru în parte. Analiza sau aprecierea trebuie să fie din punctul de vedere al legalităţii, nu al oportunităţii. Aştept să văd în scris decizia dlui preşedinte, dar nu aş face referire numai la Argeş, numai la dl Valeca, am văzut că a respins toţi miniştrii, inclusiv un magistrat foarte bun, recunoscut şi care într-adevăr a ţinut întotdeauna la independenţa justiţiei”, a afirmat Dăncilă.

Viorica Dăncilă exclude RETRAGEREA din cursa pentru alegerile prezidenţiale

Ea a spus că, dacă motivarea preşedintelui va veni „după nu ştiu cât timp, nu vom aştepta atât”. Dăncilă a mai spus că va face o altă propunere la Ministerul Justiţiei.

Întrebat dacă Ana Birchall va fi remaniată, întrucât propunerea a fost refuzată: „Bun, a fost refuzată, dar eu am fost cu o propunere pentru Ministerul Justiţiei şi trebuie să vin cu o altă propunere pentru Ministerul Justiţiei. Vom vedea în Comiterul Executiv Naţional (dacă poate să rămână Ana Birchall la Justiţie – n.r.)”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că el nu voa gira prin deciziile sale susţinerea acestui guvern. „Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunţat preşedintele.

„Actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua confirguraţie a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămîne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept (…) Nu voi permite PSD să-şi bată joc de România şi de români. Dacă noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluţii corecte, democratice şi constituţionale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă”, a declarat Klaus Iohannis.

„În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Aşadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.

Resping propunerea pentru ministrul justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu.

Resping propunerea pentru Ministerul Educaţiei. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educaţia – zona în care nu avem nevoie de soluţii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă şi nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcţia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care îşi consolidează statul de drept şi valorile democratice, şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii”, a afirmat Iohannis.