Vipera de stepă şi-a făcut apariţia pe plaje. Avertismentul specialiştilor: „Această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune turiştii la pericolul muşcăturilor”

Viperele de stepă au o activitate foarte intensă, în această perioadă, în zona Perişor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, atrag atenţia specialiştii. Aceştia recomandă respectarea traseelor turistice aprobate pentru evitarea muşcăturilor veninoase.

12 iul. 2021, 17:45
Vipera de stepă şi-a făcut apariţia pe plaje. Avertismentul specialiştilor: „Această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune turiştii la pericolul muşcăturilor”
Vipera de stepă. Sursa FOTO: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Cea mai abundentă populaţie de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă – se află în zona Perişor-Periteaşca din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control şi monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perişor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atenţionează asupra respectării traseelor turistice aprobate. Nerespectarea acestora şi accesul în zonele frecventate de această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul muşcăturilor”, au transmis, luni, specialiştii.

Citeste si Tânăr îngropat în nisip și abandonat de prieteni, salvat de salvamari, pe plaja din Tuzla. VIDEO

Totodată, specaliştii au anunţat că, în weekend, s-a înregistrat un număr foarte mare de turişti pe plajele sălbatice din sudul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la fel şi plajele Vadu, Corbu şi Midia au fost din nou pline.

În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi).

Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, a mai transmis RBDD.

Citeste si Mizerie de nedescris pe litoralul românesc. Zeci de gunoaie pe plajă, chiar lângă turiştii care stau la soare: „Nu sunt coşuri de gunoi deloc!”