Virgil Guran, PNL, despre modificările codului fiscal: „Nu se va trece la impozitarea progresivă. Se caută o formă de impozitare pentru cei cu salariu mai mare decât al preşedintelui”

Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran a declarat luni despre discuţiile din coaliţie pe tema modificării codului fiscal că în acest an nu vor fi introduse taxe noi, iar ideea impozitării progresive a fost abandonată.

13 iun. 2022, 21:40
Virgil Guran, PNL, despre modificările codului fiscal: „Nu se va trece la impozitarea progresivă. Se caută o formă de impozitare pentru cei cu salariu mai mare decât al preşedintelui”

Virgil Guran a mai declarat că în continuare se caută în coaliţie o formulă de impozitare suplimentară pentru funcţionarii cu salariul mai mare decît al preşedintelui României.

”Este clar că nu se va trece la acea impozitare progresivă. Deocamdată, nu se va trece la aşa ceva, este clară situaţia că nu vor fi taxe şi impozite în plus, dar într-adevăr s-a discutat un lucru care mi se pare absolut normal, în domeniul bugetar, cei care au salariul mai mare decât preşedintele să se găsească o formulă de impozitare. Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele”, a spus Virgil Guran, la Profit TV, confirmând că este vorba despre salariile peste 14.000 de lei.

El a mai spus că cea mai mare demnitate în stat este a preşedintelui, dar ”la noi sunt mulţi care au salarii peste” şi a dat exemplul agenţiilor de reglementare.

Virgil Guran a mai spus că, în privinţa impozitării pensiilor speciale, s-a mai încercat, fără succes.

Citeşte şi: Salariile profesorilor vor fi acordate prin noua lege a Educaţiei. Marcel Ciolacu: „Ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu”

”Aţi văzut că am încercat, s-a discutat ce soluţie se găseşte acum, este un lucru care frământă România, populaţia, în general şi trebuie găsită o soluţie, dar credeţi-mă, în momentul de faţă, vorbesc în numele meu, nu cred că se va ajunge la impozitarea pensiilor magistraţilor vreodată. Părerea mea, nu cred că se va găsi, pentru că nu va trece de CCR, noi vom încerca” a mai spue liberal.

Prim-vicepreşedintele PNL a arătat că, în privinţa taxei de solidaritate, liberalii merg pe un principiu şi anume că nu trebuie să îi pedepsim pe cei care fac performanţă.

”Trebuie ţinut cont de performanţă şi iniţiativă, nu putem să pedepsim, să punem o taxă de solidaritate pentru cei care muncesc. Avem nevoie de economie funcţională”, a mai arătat Guran.

Conform Profit.ro, coaliţia are în discuţie introducerea la veniturile din alte surse decât salariile a două noi plafoane pentru achitarea de contribuţii, de 6 şi 24 salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii, creşterea TVA pentru băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%, o posibilă eliminare a impozitului specific plătit de HoReCa, reducerea în etape a plafonului pentru microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, după care la 300.000 de euro, iar ulterior la 100.000 de euro, eliminarea posibilităţii de a avea microîntreprinderi fără salariaţi, reducerea facilităţilor din construcţii şi agricultură/alimentar, prin diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, la care se vor adăuga etapizat contribuţii la CASS, sume mai mari de plată pentru activităţi independente şi profesii liberale, diminuarea plafonului maxim al normei de venit pentru persoanele cu activităţi independente, precum şi creşterea substanţială a impozitului pe locuinţă.

Citeşte şi: George Simion a fost din nou la sediul Digi 24 şi acuză trustul: „Să vă fie ruşine, Digi24, şi toate trompetele voastre!”