Salariile profesorilor vor fi acordate prin noua lege a Educaţiei. Marcel Ciolacu: „Ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu”

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, este de acord cu introducerea unor criterii de performanţă în legea Educaţiei în aşa fel încât profesorii cu rezultate notabile să poată primi salarii mai mari.

13 iun. 2022, 12:41
Salariile profesorilor vor fi acordate prin noua lege a Educaţiei. Marcel Ciolacu: „Ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că salariile profesorilor vor fi acordate prin noua lege a Educaţiei şi nu prin legea salarizării bugetare, aşa cum este în prezent. Întrebat dacă este de acord ca profesorii debutanţi să fie plătiţi cu salariul mediu în sistem, aşa cum ar vrea ministrul Educaţiei, Marcel Ciolacu a afirmat că este luată în calcul introducerea de criterii de performanţă în Educaţie.

„Ar trebui să ne gândim un pic la și la performanța profesorilor. Să nu mai mergem totuși la acest paușal, la toată lumea. Să găsim exemple cum este Școala 11 de la Buzău, totuși să existe și o altfel de analiză”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 7 iunie, după vizita împreună cu președintele Klaus Iohannis, la Școala Gimnazială nr 11, de la Buzău.

Citeşte şi: Fără festivităţi de premiere la final de an în şcoli! „Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public”

Marcel Ciolacu vrea criterii de performanţă pentru salariile profesorilor. „Nu sunt adeptul sporurilor. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu”

Marcel Ciolacu susţine că este „fezabil” ca un profesor debutant să intre în sistemul educaţional cu salariul mediu.

„Eu v-am spus ce este fezabil. Noi avem o lege, Legea 153/2017, în care am prorogat niște termene de a fi puse în aplicare și acum am venit să o punem în aplicare din acele prorogări. La învățământ deja este în avans învățământul și sănătatea cu o pătrime. S-a venit cu încă o pătrime la toate, deci vom respecta… Avem o lege, întâi să respectăm acea lege.

În noua Lege a Educației. După cum bine știți, se pregătește această nouă Lege a Educației, o discutăm în Coaliție și pe urmă să venim cu ea ca și propunere în Parlament.

Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”, a mai precizat preşedintele PSD, conform Edupedu.

Deocamdată, legea Educației nu cuprinde salarizarea profesorilor, aceștia fiind salarizați conform legii salarizării nr 153/2017, care cuprinde salarizarea tuturor categoriilor bugetare.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020. Începând cu luna ianuarie 2022 a fost acordată o creștere de circa 4,5% pentru salariile profesorilor, potrivit declarațiilor oficiale. +

Suma reprezintă o pătrime din diferența rămasă între salariul actual și cel din grila de salarizare. Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad, în anul 2022.

În ianuarie 2021 ministrul Educației vorbea despre salarizarea pe bază de performanță a profesorilor, indicând ce ar putea însemna această performanță: „Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță”. „Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10”, spunea ministrul.

Citeşte şi: VOUCHERELE de vacanţă 2022, schimbare majoră, pot fi folosite pentru plata taberelor şcolare