Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, din Timișoara, vine cu informații cruciale cu privire la anticorpii monoclonali.

03 nov. 2021, 10:50
Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

Virgil Musta a făcut anunțul. Comisia Europeană a apelat la un grup de experți independenți pentru elaborarea unei liste cu 10 medicamente esențiale în lupta cu pandemia COVID-19.

Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

”Anticorpi antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul. Anticorpii sunt factori neutralizanți ai unor substanțe care pătrund în organism, a spus conf. Musta. Anticorpii monoclonali sunt similari anticorpilor naturali, pe care organismul i-ar  produce după vaccinare, asigurând protecție atunci când virusul pătrunde în organism. Sunt, deci, medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii monoclonali pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în condiții speciale. Aceste produse sunt administrate unor persoane care au o saturație în oxigen de 93 la sută, adică nu au nevoie de oxigeno-terapie, și unor persoane cu factor de risc sever.

Este important să-i ajutăm pe cei ai căror sistem imunitar e mai slăbit sau care au comorbidități, care nu pot să lupte singuri cu boala. Vorbim despre arme puternice, eficiente împotriva COVID, dar care sunt scumpe și ca urmare resursele trebuie dirijate spre cazurile în care alte soluții, în primul rând vaccinarea, nu ar da rezultate. Sunt persoane care se află sub terapii imunosupresoare, care nu pot primi vaccinul, sau al căror sistem imunitar nu răspunde la vaccinare, nu produce în cantități suficiente anticorpi. Așa că intervenim și injectăm anticorpi monoclonali antivirali, care acționează la fel ca anticorpii naturali, produși în organism.

Sunt disponibile mai multe produse farmaceutice de acest tip și se află în etapa finală de aprobare o combinație de anticorpi monoclonali care persistă în organism o perioadă mai lungă, de 7-9 luni.

Pentru persoanele cu imunitate scăzută, se pot folosi anticorpi monoclonali cu durată lungă de acțiune pentru protecție, se pot administra profilactic, ca un fel de vaccin, sau după contactul cu o persoană pozitivă COVID. Anticorpii cu durată lungă de persistență în organism se află în procedură de avizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Studiile arată că odată administrați, asigură o protecție de 7-9 luni față de COVID-19”, a explicat conf. Musta.

Citește și: A apărut un nou vaccin împotriva Covid-19. Are eficacitate de 90,4% împotriva virusului şi de 100% împotriva cazurilor severe şi moderate