Virgil Musta: cine intră şi cine nu intră la izolare dacă s-a intrat în contact cu o persoană care are Covid 19

Medicul timișorean Virgil Musta a explicat situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu coronavirus. Doctorul susține că persoanele care au anticorpi nu mai fac boala și nici nu o mai transmit.

17 aug. 2020, 03:24
Virgil Musta: cine intră şi cine nu intră la izolare dacă s-a intrat în contact cu o persoană care are Covid 19

Starea de alert s-a prelungit în România, iar renumitul dr. Virgil Musta vine cu precizări privind izolarea şi carantina. „Legea spune în felul următor. Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact cu o persoană care este depistată pozitiv. Dar contactul nu înseamnă o simplă întâlnire pe stradă. Înseamnă să stai în aceeaşi locuinţă, să stai în aceeaşi încăpere minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri. Contactul este bine definit.

E posibil să se întâlnească cu un coleg de serviciu. Aşa că ideal ar fi ca la locul de muncă să se găsească soluţia să nu fie foarte mulţi contacţi, să nu se ajungă în această situaţie. Să nu stea mai aproape de doi metri şi fără mască. „, spune medicul.

„Aceste reguli nu sunt chiar aşa de greu de respectat. Sunt puţine locuri de muncă în care să nu poţi să stai la o distanţă de doi metri şi să nu porţi mască. Dacă se respectă regulile, nu intri în definiţie de caz. Definiţia de caz e când stai bot în bot sau la mai puţin de un metru, mai mult de un sfert de ceas. Şi fără mască. Dar conform legii, dacă eşti contact cu cineva pozitiv, te izolezi. Dacă ai simptomatologie, te testezi”, a declarat Virgil Musta.

Dacă ai anticorpi, nu mai faci boala!
„Legea nu prevede această situaţie, dar poate să nu stea în izolare, pentru că nu are justificare. Dacă are anticorpi, nu mai face boala, şi nici nu mai transmite. Dar e discutabilă treaba. Nu poţi să faci lege foarte clară, pentru că nu se ştie exact cât ţine imunitatea, încă sunt studii clinice care arată că imunitatea începe să scadă de la două luni încolo. Pur şi simplu trebuie văzute individual situaţiile de acest gen”, a conchis Musta.

Virgil Musta spune cine se testează gratuit

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a reacţionat, după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar şi recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, afirmând că cei care îndeplinesc noile criterii nu vor mai fi nevoiţi să achite vreo taxă pentru testare.

BILANŢ CORONAVIRUS 16 august România: 1.087 de noi cazuri şi 37 de decese în ultimele 24 de ore

“Vorbim de o clarificare binevenită care permite medicului practician, specialistului să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit. Conform noii definiţii de caz, în suspiciunea de COVID-19 intră orice persoană care prezintă infecţii acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră şi dificultate în respiraţie. Al doilea criteriu este legat de existenţa unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie. Al treilea criteriu este SARI, adică o infecţie respiratorie acută severă. Toţi cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiţia de caz, se pot testa fară să fie nevoiţi să achite vreo taxă. Este important în acelaşi timp că s-au prioritizat testările şi s-au clarificat anumiţi termeni pe care îi folosim, inclusiv în limbajul obişnuit, încă de când a început pandemia.”, spune medicul Virgil Musta, şeful Clinicii II Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

INSP defineşte termenii de: caz suspect, caz confirmat, caz direct şi deces la un pacient COVID 19.