Virgil Popescu anunţă că PNL va plafona preţul energiei printr-o lege proprie, nu pe cea a PSD

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat vineri că PNL va merge pe propria lege pentru a plafona prețurile din energie și nu pe cea a PSD, care, spune Popescu, ar fi greu de implementat.

15 oct. 2021, 12:56
Virgil Popescu anunţă că PNL va plafona preţul energiei printr-o lege proprie, nu pe cea a PSD

Avizul Ministerului Energiei la proiectul PSD privind plafonarea preţurilor la energie este negativ, pentru că este inaplicabil, iar această plafonare se face printr-o schemă de ajutor de stat, ce trebuie aprobată de Comisia Europeană, a declarat miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu.

Ministrul Energiei şi-a menţinut punctul de vedere şi vineri, când a declarat, la sosirea la Biroul Executiv al PNL, că liberalii vor înainta în Parlament propriul proiect de lege în acest sens.

„Nu putem obliga furnizorii. Mi se pare greu de făcut acest lucru, această lege a PSD. O plafonoare nu mi se pare justificată pentru toată lumea. Măsura plagfonării, dorim să punem un plafon superior. Avem proiectul nostru de lege.

Săptămâna viitoare, dar vorbim de 1 noiembrie”, a spus Virgil Popescu.

El a subliniat miercuri că Executivul este de acord, de principiu, şi cu o plafonare a preţurilor, dar ar dori o plafonare urmărită atent de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, care să verifice că achiziţiile furnizorilor se fac la cel mai mic cost din piaţă.

Virgil Popescu: „După părerea noastră, lege PSD e proastă”

“Este în vigoare Ordonanţa 118, aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, prin care propunem compensarea cu 21 de bani a facturii la energie electrică şi compensarea cu 25% din preţul gazului natural. Am văzut proiectul iniţial al PSD şi avizul ministerului este la fel ca avizul ANRE.

Este un aviz negativ pentru că forma iniţială era complet inaplicabilă. Am văzut aseară şi amendamentele care au fost pentru a îmbunătăţi. Nici acestea nu sunt aplicabile. În plus, trebuie spus că practic acoperirea pierderilor furnizorilor prin această plafonare se face printr-o schemă de ajutor de stat. Orice schemă de ajutor de stat trebuie, indiferent că e bună sau că e proastă, după părerea noastră e proastă aşa cum e scrisă acum, trebuie aprobată de Comisia Europeană. Nimeni din Ministerul de Finanţe, fără aprobarea Comisiei Europene, nu va putea da drumul la plăţi”, a afirmat Popescu la Digi24.

Citeşte şi: Dacian Cioloş se întâlneşte din nou cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Bode şi Vîlceanu, premierii de rezervă ai PNL dacă se retrage Cîţu