Dacian Cioloş se întâlneşte din nou cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Bode şi Vîlceanu, premierii de rezervă ai PNL dacă se retrage Cîţu

Premierul desemnat Dacian Cioloş face vineri o nouă încercare de refacere a coaliţiei de guvernare şi se întâlneşte cu Florin Cîţu, Kelemen Hunor şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor, Varujan Pambuccian.

15 oct. 2021, 10:49
Dacian Cioloş se întâlneşte din nou cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Bode şi Vîlceanu, premierii de rezervă ai PNL dacă se retrage Cîţu

Conducerea PNL se reuneşte în sistem de videoconferinţă, de la ora 11.00, pentru a stabili mandatul cu care va merge la discuţiile cu premierul desemnat. Deja a avut loc o primă întâlnire, miercuri, cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi, care nu a avut nicio concluzie, iar premierul desemnat este presat de timp, săptămîna viitoare fiind nevoit să vină în Parlament pentru a cere votul de învestitură.

Cătălin Moroşanu, consilier judeţean PNL: „Pe Cîţu nu-l susţine nici tot PNL-ul. Ci siguranţă Cioloş nu va fi premier”

Liberalii cel mai probabil nu vor renunţa la susţinerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deja mesajul transmis pe toate canalele fiind că premierul desemnat, Dacian Cioloş, trebuie să îşi caute majoritatea la AUR şi USR. Liberalii nu vor să treacă peste faptul că cei de la USR au picat Guvernul în Parlament.

Totuşi, surse din PNL au declarat pentru News.ro că liberalii ar putea lua în calcul, în urma BEX-ului de vineri, să înainteze altă variantă de premier liberal, precum Dan Vîlceanu sau Lucian Bode, prima şansă având-o însă Bode. Condiţia este ca USR să renunţe la Dacian Cioloş premier desemnat şi să se refacă coaliţia în jurul Partidului Naţional LIberal.

Astfel, Cioloş ar trebui fie să renunţe la mandat, iar preşedintele Klaus Iohannis să vină cu o nouă propunere de premier, de la PNL, sau USR să meargă mai departe cu varianta unui guvern minoritar, cu Dacian Cioloş premier, care va pica la votul din Parlament. După respingerea propunerii, preşedintele va înainta o nouă propunere de premier, de la PNL.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat vineri, înainte de ședința liberalilor, că „nu ne putem juca cu propunerile”, atrăgând atenția că România se află într-o situație critică din cauza pandemiei. Precizarea vine în contextul în care numele său este vehiculat pentru a prelua postul de premier.

„Eu vin de la MAI. Știu în ce situație critică, critică, subliniez, ne aflăm în pandemie. Așadar, orice întârziere, din punctul meu de vedere, nu face decât să adâncească această criză sanitară”, a spus Bode.

„Aș vrea să fie foarte clar principiul: guvernarea se face în jurul PNL, iar premierul și miniștrii sunt deciși de PNL și de nimeni altcineva. Dacă mă întrebați pe mine personal, nu. Florin Cîțu trebuie să rămână premierul nostru. Nu trebuie să se schimbe. Am avut un Congres acum două săptămâni jumate. Florin Cîțu este președintele PNL și înțeleg dorința celor de la USR de a destabiliza PNL, dar nu se va întâmpla asta”, a spus Dan Vîlceanu înainte de şedinţa PNL.

Dacian Cioloş anunţa, după întâlnirea de la sediul PNL, că aşteaptă ca PNL şi UDMR să îşi stabilească în forurile de conducere mandatul privind negocierile, pentru refacerea coaliţiei de guvernare, şi preciza că în special liberalii vor acest răgaz.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu spunea că el nu ia deciziile de unul singur şi că va cere un mandat în conducerea PNL.

Cioloş şi USR vor decide duminică cu ce Executiv merg în Parlament, în funcţie de rezultatul negocierilor

Cîţu preciza, însă, că liberalii doresc refacerea coaliţiei doar în jurul PNL, care este cel mai mare partid de dreapta din Parlament, şi menţiona că este greu de trecut peste faptul că USR a votat, cot la cot cu AUR şi PSD, moţiunea de cenzură prin care au dat jos propriul Guvern. Mai mult, el le sugera celor de la USR să îşi ceară scuze pentru modul în care s-au comportat la moţiunea de cenzură.

Dacian Cioloş spunea, la rândul lui, că prioritatea lui este refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor, dar că, în cazul unui blocaj, nu va aştepta şi va merge în Parlament cu un program de guvernare şi cu un Cabinet.

Astfel, USR va decide cel mai târziu duminică, în funcţie de concluziile negocierilor, ce va face săptămâna viitoare, miercuri expirând termenul de 10 zile în care Cioloş trebuie să ajungă în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Este posibil ca Cioloş să nu aibă altă soluţie decât un guvern minoritar, care ar avea şanse mici să treacă de Parlament, fără voturile PNL, UDMR şi ale minorităţilor.

Dacian Cioloş a exclus orice discuţie cu PSD, iar Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii nu vor vota un Cabinet Cioloş

Citeşte şi: Biroul Executiv al PNL se întruneşte vineri pentru a lua o decizie în privinţa formării Guvernului cu USR