Virgil Popescu anunță cât timp mai este valabilă subvenția pentru căldură: ”Să nu luăm decizii pripite”

Subvenţia la gaze naturale şi energie electrică nu va fi eliminată în viitorul apropiat în ţara noastră, a anunțat ministrul Popescu, precizând că, în ciuda intenţiilor Comisiei Europene, trebuie analizat cazul fiecărei ţări în parte, dar şi riscurile ca preţurile să crească din nou.

10 iun. 2023, 15:03
Virgil Popescu anunță cât timp mai este valabilă subvenția pentru căldură: ”Să nu luăm decizii pripite”

Chiar dacă estimările arată că nu se va mai ajunge la nivelul tarifelor de anul trecut, războiul din Ucraina ar putea provoca fluctuații de preț, a explicat ministrul, menționând că depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt în prezent pline în proporţie de peste 60%, iar în septembrie ar putea ajunge la 100%.

„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a spus Popescu.

Ier, ministrul Energiei s-a declarat optimist că în acest an amenajarea hidrotehnică Răstoliţa se poate finaliza, întrucât investiţia este realizată în proporţie de circa 95%, chiar dacă a durat mai bine de 4 ani obţinerea avizului de la Garda Forestieră.

„La Răstoliţa, din punct de vedere al legislaţiei, lucrurile au fost înaintate. În Ordonanţa REPower cum am denumit-o eu, a fost trecută ca investiţie de utilitate publică, există şi o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu aceste investiţii nefinalizate ale Hidroelectricii. Hidroelectrica mai are în momentul de faţă de luat avizul de mediu. S-a reuşit, într-un final, să se obţină un aviz de defrişare de la Garda Forestieră, care a durat patru ani. Suntem în decizia a doua de încadrare de mediu, se va obţine în maxim două luni avizul de mediu, după care va urma hotărârea de expropriere finală pentru scoaterea din circuitul forestier şi curăţarea de vegetaţie a cuvei lacului, pentru a-l putea umple şi a putea pune în funcţiune amenajarea hidroenergetică de la Răstoliţa. Este păcat, peste 95% finalizat, agregatele sunt pe poziţie şi stăm şi ne uităm într-o birocraţie cu diverse, probabil, interese, cum această investiţie nu a putut fi pusă în practică. Din punct de vedere legislativ au fost corectate în momentul de faţă şi sunt optimist că anul acesta vom avea Răstoliţa finalizată”, a declarat Virgil Popescu, potrivit DC News.

Citește și: Cât mai costă să crești un porc în ”bătătură”. Cât de profitabilă mai este această preocupare, în România lui 2023

În altă ordine de idei, într-o postare pe pagina sa de Facebook, el a anunțat că noua centrală termoelectrică de la Iernut va fi finalizată în trimestrul 4 al anului viitor şi va furniza 430 MW.

„Astăzi am făcut o vizită de lucru la Centrala de la Iernut alături de CEO Romgaz, Răzvan Popescu, şi preşedintele ANRE, George Niculescu. Centrala de la Iernut va fi finalizată în trimestrul 4 – 2024. La sfârşitul lunii aprilie, Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor. Noua centrală de la Iernut va furniza 430 MW. Este importantă această investiţie pentru a asigura securitatea energetică a României”, a scris pe Facebook ministrul Energiei.

Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur. Un sfert din totalul cheltuielilor eligibile aferente investiţiei reprezintă o finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii, conform datelor publicate de Romgaz.

Citește și: Ajutor financiar de 70.000 euro pentru tinerii fermieri români. Banii se acordă în două tranșe