Virgil Popescu, despre rutele de transport de gaze la care este conectată România: „Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenți de șantajul rusesc”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că odată ce a ajuns la minister, România a fost reconectată la toate rutele majore de transport.

19 mart. 2023, 23:30
Virgil Popescu, despre rutele de transport de gaze la care este conectată România: „Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenți de șantajul rusesc”

Virgil Popescu a declarat la Prima News că în 2019, atunci când a ajuns la minister, România era conectată doar la Ucraina și puteam aduce doar gaz rusesc în țară.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă anul 2022 ne-ar fi găsit nepregătiţi, fără surse alternative de gaze naturale şi fără conectivitate cu toate statele învecinate în gaze naturale? Pentru că trebuie să ştim, în 2019, când am venit în ministerul Energiei, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc în România. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat ca această criză să ne prindă nepregătiţi complet şi să fim dependeţi de şantajul rusesc al gazului şi să nu putem să ne descurcăm să aducem din alte surse.

Cityește și: Rareș Bogdan îl ironizează pe Bogdan Aurescu, direct de la reședința lui Trump din Florida. Postarea a fost ștearsă rapid de pe Facebook

În doi ani şi jumătate, România s-a reconectat la toate rutele majore de transport, am refăcut coridorul trans-balcanic care presupune aducerea gazului din Azerbaijan, Turcia, Bulgaria, România şi să dăm către Ucraina, către Moldova”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a arătat că s-a făcut gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, prin care Republica Moldova poate fi alimentată, s-a terminat conducta BRUA, care permite ieșirea gazului spre Ungaria, dar și importul de gaze din Ucraina, permițând încă o conectare a României la culoarul vertical, prin Giurgiu – Ruse și, totodată, s-a finaliazat interconectorul dintre Grecia și Bulgaria.

Citește și: Barometrul vizibilităţii miniştrilor: cel mai mult a urcat în top Rafila, iar cele mai mari căderi le-au avut Aurescu, Virgil Popescu şi Grindeanu

„Practic, România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune, dorim să mai facem o interconectare pe care nu o avem, cu Serbia, de perspectivă, prin Marea Neagră. România nu are probleme, cred că a anunţat-o inclusiv directorul Transgaz, nu avem nicio problemă dacă se întrerupe fluxul de gaz”, a adăugat Virgil Popescu.