Virgil Popescu: „Majoritatea gazelor importate de România nu sunt ruseşti. Am asistat la o manipulare a pieţei”

Prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria, în prezent, intră în România mai multe gaze decât sunt reexportate în Ungaria, pe la Csanapalota, majoritatea acestora nefiind gaze ruseşti, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

03 oct. 2022, 18:03
Virgil Popescu: „Majoritatea gazelor importate de România nu sunt ruseşti. Am asistat la o manipulare a pieţei”

Potrivit ministrului Virgil Popescu, principala preocupare a guvernanţilor este să găsească alte surse de gaz, pentru că este clar că începând de anul trecut am asistat la o manipulare a pieţei de către Gazprom.

Sâmbătă, ministrul Energiei a fost prezent la Sofia la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria şi Grecia, prin care urmează să fie aduse în România gaze din gazoductul TANAP/TAP şi din terminalul GNL din Grecia. “Deja circulă gaze pe interconector, gaze care vor ajunge în Bulgaria şi România şi, de aici, în Republica Moldova şi către Europa Centrală”, a anunţat ministrul.

Referindu-se la modificările efectuate de Senat la OUG 119, ministrul susţine că nu are nimic de obiectat în ceea ce priveşte extinderea plafonărilor, cu condiţia încadrării în anvelopa bugetară disponibilă.

În ceea ce priveşte modificarea bazei de emitere a facturilor, consumul curent, cum propune Senatul, sau cel pe 2021, cum prevede ordonanţa, ministrul susţine că, în oricare variantă, se va ajunge tot facturi de regularizare.

“Fizic este imposibil de citit 8 milioane de contoare, se va ajunge tot la estimări şi recalculări şi facturi de regularizare în toate variantele. Dacă se plăteşte la consumul din cursul lunii, consumatorii trebuie să înveţe să citească singuri contoarele şi să trimită indexul (furnizorilor – n.r.). Părerile sunt împărţite, este o decizie a colegilor din Camera Deputaţilor (cameră decizională – n.r.)”, a explicat oficialul.

Citeşte şi: Facturile bubuie bugetul de luna viitoare! Cât costă un kilowatt la principalii furnizori, de ce este mai ieftin la Hidroelectrica

Ministrul s-a referit şi la o ofertă postată săptămâna trecută pe site-ul Nuclearelectrica, prin care a fost scoasă la vânzare o cantitate de energie electrică la un preţ de 450 lei/MWh, în condiţiile în care pe OPCOM nu se încheie niciun contract pe termen de livrare mai mare de o zi nici măcar la plafonul de 1.300 de lei/MWh până la care guvernul este dispus să compenseze furnizorii.

“Mi se pare că nu ar trebui să existe tranzacţii la preţ mai mare, atât timp cât am reglementat ca tot ce trece peste 450 lei/MWh se duce la buget (prin plata contribuţiei de solidaritate introdusă prin OUG 119 – n.r.) . Mi se pare un semnal în piaţă”, susţine ministrul. Acesta a reamintit că, până pe 1 noiembrie, producătorii, majoritatea controlaţi de statul român, au obligaţia să-şi stabilească strategia de vânzare pentru anul viitor.

Pe de altă parte, România şi-a îndeplinit angajamentul de a avea la 1 octombrie peste 80% din depozite alimentate cu volumul necesar de gaz natural, iar autorităţile speră că la 1 noiembrie să fie aproape de 90%, a anunţat, la PROFIT ENERGY.forum, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

”Nu aş reveni cu teza conform căreia suntem una dintre ţările cu cel mai mic impact datorat acestei crize energetice. Suntem o ţară care îşi produce peste 80% din necesarul de gaze naturale din producţia naţională, este un lucru important, un lucru care ne dă o anumită stabilitate în furnizare şi totodată ne îndreptăţeşte să căutăm alternative pentru a suplimenta acest necesar. Cu siguranţă, după cum bine ştiţi, la 1 octombrie România şi-a îndeplinit angajamentul de a avea peste 80% din depozite cu volumul necesar de gaz natural şi sperăm ca la 1 noiembrie să fim aproape de 90%, ceea ce ne va da o stabilitate pentru iarna ce urmează comparativ cu anii precedenţi”, a spus secratrul de stat, care a adăugat că sunt căutate şi alte soluţii de aprovizionare precum cele furnizate de interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria”, a precizat el, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Ajutor încălzire 2022 – 2023: Condiţii, valoare ajutoare, termen cerere. Cum obţii voucherul de lemne