Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am găsit soluţia pentru încălzirea oraşului Timişoara pentru încă o săptămână. Primăria să facă rost de finanţare”

Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri în Camera Deputaţilor că a găsit o soluţie provizorie pentru încălzirea municipiului Timişoara, dar autorităţile trebuie să găsească finanţare, după ce compania de termoficare a fost băgată în insolvenţă.

27 oct. 2021, 13:35
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am găsit soluţia pentru încălzirea oraşului Timişoara pentru încă o săptămână. Primăria să facă rost de finanţare”

UPDATE

: Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a precizat, miercuri, că un contract de urgenţă este semnat în aceste ore cu un nou furnizor de gaz, urmând ca societatea Colterm să fie conectată în cursul acestei seri. Cantitatea de gaz cumpărată, care se plăteşte în avans, va asigura livrarea căldurii pe timpul nopţii pentru populaţie şi non-stop pentru spitale. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a precizat că mai sunt soluţii în discuţie pentru rezolvarea problemei.

Plafonarea preţurilor energiei şi gazelor a fost votată în Parlament. Cui se va aplica măsura de la 1 noiembrie DOCUMENT
”Am reuşit să găsim o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldura şi apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a transmis, miercuri, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.

”Vreau să vă anunţ că astăzi am găsit o soluţie, ce-i drept provizorie, pentru încălzirea municipiului Timişoara. Sper şi fac apel la municipalitate să rezolve problema aceasta”, a spus Popescu, în plenul Camerei.

El a arătat că „autorităţile, atunci când au introdus compania în insolvenţă, trebuia să se gândească ce se întâmplă”.

”Noi am reuşit, astăzi, împreună, să găsim o soluţie, dar trebuie să se gândească de unde fac rost de finanţare”, a mai spus ministrul interimar.

Marţi, la prânz, a fost oprită furnizarea gazului către Colterm din cauza datoriilor pe care compania de termoficare le are la E.ON. Peste 50.000 de abonaţi Colterm sunt afectaţi de această situaţie, printre aceştia se numără şcoli şi spitale.

Dominic Fritz dă vina pentru lipsa căldurii și apei calde din Timișoara pe Guvern: „Am cerut ajutor de mult timp”

Edilul a declarat că orașul de pe Bega nu a primit nimic în momentul în care Guvernul a alocat bani din fondul de rezervă pentru administrațiile locale.

Reacția vine după ce șase spitale și 50 de mii de locuințe au rămas fără căldură în plin sezon rece.

„Am cerut ajutor deja de mult timp. Am spus deja de dinainte de alocarea din fondul de rezervă că Timișoara, fără o implicare din bugetul de stat, nu va putea trece această iarnă. Problema e că mai multe orașe și municipii n-au primit nimic. De aceea nu vreau să zic acum că este din cauza că sunt din USR.

Toată lumea știe după ce criterii au fost alocate aceste fonduri și din păcate criteriul de urgență și de continuare a mizării serviciilor de termoficare nu a fost, evident, un criteriu.

Ministrul Energiei face parte din cei care încearcă să găsească o soluție. E foarte dureros pentru mine ca primar să am un spațiu de manevră foarte mic și limitat”, a afirmat Dominic Fritz, potrivit Digi24.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, atac cu manta la adresa lui Nicuşor Dan