Virgil Popescu: „Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică. Ne aşteptam la acest val de frig”

Ministrul Energiei a dat asigurări că nu vor fi probleme privind asigurarea populaţiei cu energie electrică din cauza gerului. Ministrul Energiei a explicat că rezervele de gaze naturale din sunt în limite normale.

19 ian. 2021, 00:02
Virgil Popescu: „Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică. Ne aşteptam la acest val de frig”

Virgil Popescu a mai afirmat că Hidroelectrica funcţionează la capacitate maximă, iar grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune sunt pregătite să intervină.

„Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (…) Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme”, a spus Virgil Popescu, la B1 TV, conform Agerpres.

Ministrul Energiei a afirmat că a fost amânată o revizie la Centrala de la Cernavodă pentru a putea aproviziona populaţia cu energie electrică.

„A trecut şi o ştire mai neobservată. S-a amânat inclusiv o revizie la Central de la Cernavodă pentru săptămâna aceasta, de joi încolo, când temperaturile încep să crească, tocmai pentru a nu avea speculaţii de acest gen şi pentru a aproviziona cu energie electrică populaţia. Dacă opream scoteam din producţie 700 de MW şi trebuia să-i aducem din import. Am luat această decizie cu specialiştii. Nu este niciun risc de securitate nucleară, nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Am amânat cu o săptămână, trecem de acest val de frig şi în 3-4 zile se rezolvă această avarie, dar se suprapunea şi cu această perioadă de ger”, a explicat Virgil Popescu, conform sursei citate.

Virgil Popescu, despre creşterea preţului gazelor. „Este o speculaţie de frig”

Cât despre creşterea cu peste 70% a preţului gazelor pe bursele spot, majorarea ce are legătură cu vremea friguroasă ce a dus la consumul sporit de gaze, Virgil Popescu a afirmat că acest lucru nu va afecta consumatorii casnici care au un contract cu preţ fix cu furnizorii.

„Este vorba de piaţa zilei următoare. Consumatorii casnici au un contract cu preţ fix cu furnizorii, nu au probleme cu acest preţ. În momentul în care au încheiat acel contract, furnizorii aveau în spate contractele de aprovizionare cu clienţii. Probabil acum este o speculaţie de frig pe piaţa zilei următoare. Aşa se întâmplă când apar temperaturi foarte scăzute.

Vă dau un exemplu din Marea Britanie, nu la gaze, la energie electrică. A ajuns preţul vineri, când a fost un val de frig în Marea Britanie la 1.000 de euro Kw, un preţ extraordinar de mare pe piaţa zilei următoare. Asta se întâmplă peste tot. Noi am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi le vom ţine sub control”, a menţonat ministrul Energiei.

Citeşte şi: Nicușor Dan: ”Sunt țări europene în care e o normalitate să ai 19 grade în casă. Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare!


loading...
Partenerii noștri