Virgil Popescu: „O să avem parte și de scăderi, cel puțin la prețul gazelor naturale”

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a fost invitat la B1, unde a vorbit despre creșterea prețurilor la gazele naturale și cauzele care au dus la aceste fluctuații.

16 sept. 2021, 22:19
Virgil Popescu: „O să avem parte și de scăderi, cel puțin la prețul gazelor naturale”

Virgil Popescu

, ministrul Economiei, a fost invitat la B1, unde a vorbit despre creșterea tarifelor la gazele naturale și cauzele care au dus la această situație.

Ministrul Economiei a menționat că vor exista și scăderi ale prețurilor la gazele naturale atunci când conducta Nord Stream 2 va fi funcțională.

„O să vedeți că o să avem și parte de scăderi, cel puțin la prețul gazelor naturale. În momentul când conducta Nord Stream 2 va fi funcțională și va circula gaz pe ea, vor fi scăderi. Eu am spus acest lucru, creșterea prețurilor la gazele naturale a fost indusă de Federația Rusă și Gazprom.

În cazul gazelor naturale nu vorbim de fluctuații dictate de piață, ci de fluctuații dictate de restrângerea traficului de gaze din Ucraina, redirecționarea unor cantități mari către Asia și de cantități mici în rezervele Europei de Vest. De asemenea, putem vorbi de o creștere abruptă a cererii de gaze naturale și energie electrică în economia mondială, ca urmare a revenirii după pandemie.

Nu a anticipat nimeni că în perioada de lockdown masiv din Europa de Vest, atunci când la noi nu a fost atât de puternic, au fost date comenzi care nu au fost onorate, iar după ce economia a pornit, cererea a crescut mai mult decât era așteptat“, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Mă uit în urmă și văd ce miniștri au fost

Postarea de pe Facebook vine la scurt timp după ce a votat în Parlament pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

„Am votat pentru înființarea comisiei parlamentare care anchetează creşterea preţului la energie şi gaze, deoarece îmi doresc să afle toți românii cauzele pentru care prețurile au crescut.

Iată unul dintre motive: nu s-a mai pus în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă. Mă uit în urmă și văd ce miniștri au fost… și voi veni la audieri ca să explic ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, acum, în sistemul energetic național.

Voi arăta, de asemenea, măsurile pe care le luăm pentru protejarea consumatorilor casnici. La minister lucrăm, în momentul de față, la o Ordonanță pentru protecția a milioane de români împotriva creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale. Ordonanța vine în completarea legii consumatorului vulnerabil din energie”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.