Specialiștii atrag atenția: Virusul care crește de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste simptome!

Specialiștii atrag atenția că virusul hepatitic B creşte de o sută de ori riscul de cancer hepatic, ocupând locul al doilea în rândul factorilor de risc pentru cancer, după tutun.

10 iul. 2021, 14:48
Specialiștii atrag atenția: Virusul care crește de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste simptome!

Virusul care crește de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Nu mai puțin de 1,4 milioane de cazuri de hepatită acută A şi peste 240 milioane de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic B (VHB) s-au înregistrat la nivel mondial.

Virusul care crește de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste simptome!

În țara noastră, peste un milion de persoane sunt infectate cu VHB, ţara noastră ocupând locul 2 în Europa şi având statut de ţară cu endemicitate ridicată pentru infecţia VHB.

“Virusurile hepatitice reprezintă în întreaga lume o problemă reală de sănătate publică şi, din acest motiv, există o preocupare pentru prevenirea infecţiei şi depistarea precoce a pacienţilor infectaţi. Populaţia trebuie să ştie că există soluţii pentru ca o astfel de infecţie să nu se transforme într-o dramă, iar una dintre cele mai importante măsuri este vaccinarea. Încă din prima zi de viaţă, nou-născutul este vaccinat împotriva hepatitei B în cadrul Programului Naţional de Vaccinare. Din păcate însă observăm, în ultimii ani, un trend îngrijorător al mamelor care refuză să îşi vaccineze copiii împotriva Hepatitei B, boală care dacă este dobândită în copilărie conduce rapid la ciroză hepatică şi deces”, a spus conf. dr. Victoria Aramă, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof Dr Matei Balş’, pentru Doctorul Zilei.

Virusul poate fi transmis pe mai multe căi: de la mamă la copil în timpul naşterii, prin contact sexual, prin folosirea în comun a acelor de seringi de către utilizatorii de droguri intravenoase, tatuaje şi foarte rar prin transfuzii.

În 10-20% din cazuri, infecţia acută cu VHB poate evolua către infecţie cronică, care poate conduce în timp la ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic.

La nivel mondial, peste 240 de milioane de persoane suferă, în prezent, de infecţie cronică.

În România se estimează o rată ridicată a mortalităţii cauzate de ciroza hepatică (peste 20/100.000 de femei şi peste 40/100.000 de bărbaţi).

Citește și: Iată ce trebuie să ştii de boala ascunsă în durerile de mâini. Neurochirurgul Dan Benţia atrage atenţia: „În stadiile finale, pacientul nu îşi mai poate folosi deloc palma“. Anunțul făcut