E alertă în România. Virusul care este mai periculos decât COVID şi are mortalitate de 98%. Ce spun specialştii din Cluj!

Cercetătorii din Cluj vin cu un anunţ alarmant. Se pare că pesta porcină face ravagii şi e comparată cu noul COVID la oameni.

20 apr. 2021, 20:55
E alertă în România. Virusul care este mai periculos decât COVID şi are mortalitate de 98%. Ce spun specialştii din Cluj!

Virusul care este mai periculos decât COVID şi are mortalitate de 98%.  Are aproape 98% rata de mortalitate şi pagubele din România ce se ridică la circa 1 miliard de euro. Cercetătorii clujeni de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină (USAMV) au făcut primul pas în descoperirea modalităţii prin care virusul pătrunde în fermele de porci în care sunt luate măsuri de biosecuritate draconice.

Virusul care este mai periculos decât COVID şi are mortalitate de 98%. Ce spun specialştii din Cluj!

Cercetătorii clujeni de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină (USAMV) au făcut primul pas în descoperirea modalităţii prin care virusul pătrunde în fermele de porci în care sunt luate măsuri de biosecuritate draconice.

Proiectul este implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Dacă ne referim la gravitatea virusului, rata de mortalitate este 98-99%. Din punct de vedere economic este un dezastru, nu există vaccin, nu există tratament eficient, este un virus foarte rezistent în mediu, îl iei pe haine, pe talpa pantofului şi-l duci mai departe. Trăieşte chiar şi în alimentele care nu sunt preparate termic. Dacă afumi carne infestată cu virus, nu omori virusul. Ajungi să consumi acea carne şi ce rămâne dai porcului, acesta se va îmbolnăvi”, precizează Supeanu, pentru Adevarul.

În plus de aceasta, atunci când apare un focar, de regulă, sunt sacrificaţi toţi porcii. „Dacă la o fermă de porci apare un caz, se omoară toţi porcii, ca măsură preventivă. Dacă halele unde sunt ţinuţi porcii sunt la o anumită distanţă, dacă sunt respectate toate normele de bio-securitate, e posibil să se facă o depopulare parţială. S-a încercat asta la nivel european şi internaţional, dar fără succes”, explică specialistul. Din 2017, de când a apărut primul caz de pestă porcină în România, pagubele produse sunt de circa 1 miliard de euro, spune Supeanu: „Sunt cifre neoficiale. Oficial putem calcula despăgubirile plătite proprietarilor, dar am avea un rezultat subevaluat”.

Citeşte şi: O altă epidemie ameninţă din nou România. Sunt aproape 450 de focare, în peste 35 de judeţe