Virusul care se răspândește în China a fost confirmat și în România. Pacienta, o femeie de 67 de ani din Bihor care nu a călătorit în străinătate

Caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus uman, virus respirator care se răspândeşte în China, confirmat în Bihor – Pacienta, o femeie de 67 de ani care nu a călătorit în străinătate
Filip Stan
08 ian. 2025, 21:43
Virusul care se răspândește în China a fost confirmat și în România. Pacienta, o femeie de 67 de ani din Bihor care nu a călătorit în străinătate

Virusul periculos din China a ajuns şi în România. Medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, a anunţat, miercuri, confirmarea unui caz de metapneumovirus uman (HMPV), virusul respirator care se răspândeşte în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani. Pacienta, în vârstă de 67 de ani nu a călătorit în străinătate, este în spital, izolată şi este în stare bună.

”Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat, miercuri, pentru Bihoreanul, medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.

Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.

Primele simptome au apărut în 26 decembrie, femeia este în spital, izolată şi se simte bine.

Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS). Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.

Dr. Craiu, despre HMPV, virusul din China care se răspândește și în România: Imunitatea pentru acest virus „nu ține”, boala se poate repeta oricând

Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.

Copiii şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.

Citește și: Gripa face ravagii în România. Numărul cazurilor a explodat, trei oameni au murit într-o săptămână

Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în China? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit

Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în nordul Chinei? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit

HMPV face parte din aceeaşi familie cu virusul sinciţial respirator (RSV) şi a apărut cel puţin din 2001, când a fost identificată pentru prima dată în Ţările de Jos. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, dar care poate creşte riscurile sau duce la complicaţii mai grave precum bronşita sau pneumonia, scrie The Guardian.

În prezent, numărul cazurilor persoanelor cu HMPV este în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor.

Ce simptome are HMPV

Simptomele HMPV sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe şi este unul dintre mai mulţi viruşi adunaţi adesea sub o definiţie largă a „răcelii comune”, a declarat Dr. Jacqueline Stephens, lector superior în domeniul sănătăţii publice la Universitatea Flinders din Australia.

HMPV se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:

-Tuse;

-Febră;

-Congestie nazală;

-Durere în gât;

-Dificultăţi de respiraţie.

Cine este vulnerabil în faţa HMPV

HMPV poate duce la boli mai grave precum bronşita şi pneumonia în rândul persoanelor în vârstă, al copiilor foarte mici şi al persoanelor imunocompromise.

În prezent, HMPV nu are un vaccin, însă „există unele vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat profesorul Paul Griffin, director de boli infecţioase la Mater Health Services din Brisbane.

Centrul de control al bolilor (CDC) din China a avertizat populaţia să ia măsuri de precauţie în ceea ce priveşte sănătatea şi igiena, precum spălarea pe mâini şi evitarea aglomeraţiei. Totodată, CDC a respins afirmaţiile online privind spitalele copleşite şi temerile legate de o altă pandemie de tipul Covid-19.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri