Virusul mutant din Marea Britanie a ajuns în 60 de ţări, anunţă OMS. Un britanic se infectează la fiecare 30 de secunde

Pandemia de COVID-19 a provocat deja peste 2 milioane de decese, iar situaţia nu pare să se amelioreze în debutul noului an.

20 ian. 2021, 10:22
Virusul mutant din Marea Britanie a ajuns în 60 de ţări, anunţă OMS. Un britanic se infectează la fiecare 30 de secunde
Virusul mutant din Marea Britanie se răspândeşte în lume

Virusul mutant din Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume. Săptămâna trecută, tulpina era prezentă în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

La fiecare 30 de secunde, ajunge la spital încă un britanic infectat cu SARS-CoV-2, dar unii bolnavi mor în aşteptarea ambulanţei. Echipajele stau cu orele în fata spitalelor să se găsească locuri pentru pacienţii aduşi. Trei din patru paramedici se declară la capătul puterilor şi spun că îşi încep turele înfricoşaţi.

Aşa stând lucrurile, responsabilii sanitari vor ca programul de vaccinare să se facă fără pauză, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Deocamdată însă, Regatul nu dispune de suficiente doze de vaccin.

Varianta sud-africană, care, la fel ca virusul mutant din Marea Britanie, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

OMS a afirmat, de asemenea, că monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud.

„În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante”, a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.

Varianta britanică raportată OMS la jumătatea lunii decembrie este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul iniţial şi este prezentă în cele şase zone geografice ale OMS, în timp ce varianta sud-africană este prezentă doar în patru dintre acestea, a subliniat OMS fără preciza în care dintre ele.

Aceste două variante, mai contagioase, nu sunt a priori mai periculoase, în conformitate cercetările efectuate până în prezent, însă îmbolnăvind mai uşor un număr mai mare de oameni, ele cresc presiunea asupra sistemelor sanitare, care în unele ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, ajung uneori în colaps.

Alertă în Europa. O nouă mutaţie a coronavirusului a apărut în Germania

Pandemia de COVID-19 a provocat deja peste 2 milioane de decese. OMS notează că numărul deceselor a crescut cu 9% în cursul săptămânii care s-a încheiat la 17 ianuarie, în comparaţie cu săptămâna precedentă, atingând un record de 93.000 de decese.