Virusul Nipah, o nouă ameninţare pentru omenire. Care sunt simptomele infectării cu virusul pentru care nu există tratament

Virusul Nipah a fost depistat în India şi stârneşte deja panică la nivel mondial. Moartea unui băiat în vârstă de 12 ani a alertat autorităţile indiene. Potrivit specialiştilor, virusul Nipah are o rată a mortalităţii de pnă la 75 la sută.

09 sept. 2021, 17:16
Virusul Nipah, o nouă ameninţare pentru omenire. Care sunt simptomele infectării cu virusul pentru care nu există tratament
Virusul Nipah, o nouă ameninţare pentru omenire. Care sunt simptomele virusului pentru care nu există tratament

Virusul Nipah stârneşte panică la nivel mondial, după ce a provocat moartea unui băiat în vârstă de 12 ani din India. Autorităţile sunt în alertă.

Virusul Nipah stârneşte panică la nivel mondial. Rata mortalităţii atinge 75 la sută

Un băiat în vârstă de 12 ani a murit din cauza virusului. Autorităţile sanitare din India se tem că ar putea exista un focar de îmbolnăvire cu virusul care are o rată a mortalităţii de până la 75 la sută. Astfel că, au fost identificate toate persoanele care au intrat în legătură cu băiatul.

„În prezent, 68 de persoane sunt izolate la Colegiul și Spitalul de Medicină [Kozhikode]. Cei care au dat rezultate negative vor mai sta încă trei zile în carantină. După aceea, se pot întoarce acasă, dar vor respecta protocoalele de carantină de acolo.

Guvernul central a trimis o echipă în Kerala pentru a sprijini statul în măsurile de sănătate publică și pentru a oferi sprijin tehnic”, a declarat ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, potrivit The Indian Express, citat de EVZ. 

Iniţial, medicii au crezut că băiatul are encefalită, cunoscută şi sub denumirea de febră cerebrală. Probele prelevate au fost trimise la Institutul Național de Virologie, care a confirmat că, de fapt, copilul este infectat cu virusul Nipah.

Autorităţile se tem că ar putea exista un focar, iar statele vecine Karnataka și Tamil Nadu sunt, de asemenea, în alertă. Oamenii care prezinră simptome asemănătoare Nipah sunt examinaţi.

Citeşte şi Bill Gates, anunţ neaşteptat după ce a prezis pandemia de Coronavirus

Ce este virusul Nipah şi care sunt simptomele infectării

Nipah a fost descoperit prima dată la sfârşitul anilor 1990, în Malaezia. Peste 100 de oameni au murit în urma infectării. Nipah se poate răspândi cu ajutorul liliecilor, al porcilor, dar și prin contactul uman.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, virusul poate ajunge la oameni şi prin intermediul câinilor şi pisicilor. Rata mortalității este înfricoșătoare- între 40% și 75%.

Persoanele infectate cu Nipah prezintă febră mare, convulsii și vărsături. Până în prezent nu s-a descoperit un vaccin sau un medicament care să trateze sau să prevină infectarea.

Potrivit reprezentanţilor Organizației Mondială a Sănătății (OMS), tratamentul primar constă în îngrijire. Până în prezent, mai puţin de 1000 de persoane au fost infectate cu Nipah.

Citeşte şi Octavian Jurma, despre valul 4 de coronavirus: „Ne îndreptăm spre prăpastie şi criza politică apasă pe acceleraţie în loc să apese pe frâna epidemică”