Virusul West Nile a provocat moartea a patru bihoreni. Al cincilea caz e verificat

Virusul West Nile face noi victime în vestul țării. Patru persoane din Bihor au murit până acum în urma infectării cu acest virus, iar în al cincilea caz se aşteaptă confirmarea Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj.

09 oct. 2018, 06:06
Virusul West Nile a provocat moartea a patru bihoreni. Al cincilea caz e verificat

Dacă în urmă cu două săptămâni discutam de un singur caz de deces în Bihor din cauza virusului West Nile, numărul acestor decese a ajuns acum la 4. Un al cincilea caz, care a survenit vineri, a fost confirmat printr-o probă serologică, însă e nevoie şi de o confirmare a Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj.

Printre victime se numnără şi un olandez de 85 de ani, aflat în vizită în Bihor. Alte şapte cazuri de îmbolnăviri cu virusul West Nile au fost confirmate în judeţ; unii dintre pacienţi sunt internaţi, în timp ce alţii au fost deja externaţi.

Virusul West Nile a provocat moartea a 36 de persoane în România, în ultimele trei luni.

Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de infecţia cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari, DSP Bihor recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunerea ţânţarilor în locuinţe prin plase de protecţie la ferestre, să utilizeze insecticide împotriva ţânţarilor în locuinţe şi în jurul caselor, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, precum şi să îndepărteze recipientele cu apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Circa 80% din îmbolnăviri sunt simptomatice, semnele apărând în aproximativ două săptămâni din momentul muşcăturii ţânţarului care poartă virusul. În general, simptomele pot include febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.