Virusul Zika. Încă o boală CRUNTĂ, legată de virusul transmis de ţânţari

Virusul Zika poate provoca mielită şi poate afecta grav membrele. Un prim astfel de caz s-a înregistrat în Guadelupa.

RomaniaTV.net
08 mart. 2016, 15:43
Virusul Zika. Încă o boală CRUNTĂ, legată de virusul transmis de ţânţari

Virusul Zika, care s-a stabilit deja că are o legătură cu microcefalia şi sindromul neurologic Guillain-Barré, poate declanşa, de asemenea, o afecţiune gravă a membrelor, printr-o mielită acută.

„Este primul caz făcut public în care s-a dovedit că există o legătură între Zika şi mielită, din cauza prezenţei virusului în lichidul cefalorahidian”, a declarat o cercetătoare franceză. Potrivit lui Annie Lannuzel, legătura dintre mielită şi virusul Zika a fost stabilită la nouă zile după apariţia semnelor clinice.

Citeşte şi ALERTĂ în România. Primarii din ţară, somaţi să ia măsuri împotriva virusului Zika

Studiile privind legătura dintre Zika şi mielită a făcut obiectul unui studiu publicat în revista The Lancet, în cadrul căruia au fost eliminate alte virusuri posibil declanşatoare, precum varicela, zona zoster sau herpes.

Ce este MIELITA

Mielita este o afecţiune rară, iar cei care o dezvoltă pot rămâne cu sechele motrice grave.

Pacienta, în vârstă de 15 ani, prezenta în faza acută a infectării sale cu Zika, „un deficit motor la nivelul tuturor celor patru membre, asociat cu dureri foarte intense şi cu o retenţie acută a urinei”, au anunţat marţi într-un comunicat comun Inserm şi Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

Ea a fost internată la jumătatea lui ianuarie într-un spital din Pointe-à-Pitre, în Guadelupa, cu o hemiplegie stânga. „În prezent pacienta este spitalizată, însă viaţa nu-i este în pericol. Ea prezintă semne de slăbiciune moderată la ambele picioare, însă merge din nou fără ajutor”, precizează Insern şi CERN.

Citeşte şi Institutul Cantacuzino: Ţânţarul vector pentru transmiterea Zika a fost identificat în septembrie în Bucureşti

„Acest caz consolidează ipoteza naturii neurotropice a virusului Zika. El scoate în evidenţă existenţa unor complicaţii neurologice în faza acută a infecţiei. (Cazurile de) sidrom Guillain-Barré sunt complicaţii postinfecţioase”, relevă cele două institute de cercetare.

În cazurile de Guillain-Barré, Zika afectează nervul periferic, în timp ce în cazul mielitei el afectează măduva spinării, a precizat cercetătoarea, adăugând că tratamentul a constat în injectarea unor doze mari de cortizon.