VIRUSUL ZIKA: Primul caz de transmitere locală a virusului înregistrat în Malaysia

Autoritățile malaysiene au anunțat sâmbătă identificarea primului caz de infecție cu Zika rezultat prin transmiterea locală a virusului, la două zile după semnalarea primului caz al unei persoane infectate cu acest virus în Malaysia, o femeie care s-a infectat însă în timp ce se afla la Singapore, conform AFP.

03 sept. 2016, 13:55
VIRUSUL ZIKA: Primul caz de transmitere locală a virusului înregistrat în Malaysia

Pacientul este un bărbat în vârstă de 61 de ani din regiunea administrativă Sabah, din estul Malaysiei, conform unui anunț al Ministerului Sănătății. Bărbatul a contactat virusul local pentru că nu a părăsit recent Malaysia.

Autoritățile din Malaysia au raportat joi primul caz de infectare cu Zika la o femeie care fost a testată pozitiv după o vizită în țara vecină Singapore, unde 115 persoane au fost infectate până în prezent. În vârstă de 58 de ani, victima a prezentat semne ale unei erupții cutanate și febră la o săptămână după întoarcerea din Singapore, la data de 21 august, a declarat ministrul sănătății din Malaysia, Subramaniam Sathasivam.

Zika se transmite prin mușcături de țânțari sau prin contact sexual cu o altă persoană infectată.

„Am luat măsuri împotriva țânțarilor aedes lângă casa femeii pentru a preveni răspândirea virusului”, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Virusul Zika, care s-a răspândit în cele două Americi și în Caraibe de la sfârșitul anului trecut, este, în general, o boală ușoară, însă prezintă un risc deosebit pentru femeile gravide. Virusul a fost legat de apariția microcefaliei — o malformație congenitală severă, în care copiii se nasc cu capete anormal de mici și creiere slab dezvoltate.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Singapore este singura națiune din Asia cu o transmitere activă a virusului Zika. Miercuri numărul persoanelor infectate în Singapore crescuse la 115.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, epidemia de Zika a cuprins 67 de țări și teritorii începând cu 2015.

Citeşte şi Virusul ZIKA. În Singapore au fost înregistrate peste 40 de cazuri de transmitere locală a virusului